Lifestyle

I dalje nam nije jasno kako je ova “mamipara” postala planetarno popularna

Beskorisna naprava koja ne prestaje da fascinira klince a njihove roditelje ostavlja u čudu. Oni se i dalje pitaju čemu spiner zapravo služi i mora li ga imati baš naše dete…

Rotirajuća naprava napravljena od plastike i metala, popularni spiner, iz dana u dan dobija sve više vlasnika.

Opsednuti njenom jednostavnošću i zabavom koju pruža, najmlađi postaju pravi mali umetnici, pa spiner vrte na prstima, nosu, čelu ili se u društvu nadmeću ko, šta i koliko sa njim sve može.

Odgovarati na pitanje “što je fidget spiner” pomalo je suvišno jer su velike šanse da već znate što je to, pogotovo ako pripadate mlađim generacijama koje brže i lakše prihvataju moderne trendove

Fidget spinner je igračka koja postoji na tržištu od ranih 1990-ih, ali je tek u poslednjih nekoliko meseci doživela svetsku popularnost.

Ne preporučuje se da ga koriste deca mlađa od 10 godina, iako bi mnogi učitelji i profesori rado zabranili Fidgete svima jer su rastom popularnosti od sredstva za fokusiranje na kraju postali sredstva za stvaranje distrakcije i ometanja nastave. U nekoliko američkih škola fidgeti su zabranjeni.

Naizgled beskorisna igračka koja je postala pravi hit među decom, zapravo je osmišljena kao veoma korisno pomagalo za decu sa određenim problemima u ponašanju i upravo njena svrha možda najbolje objašnjava zašto je igrica postala popularna.

Naime, spineri služe da poboljšaju koncentraciju dece sa specijalnim potrebama, kao što su poremećaj pažnje ili ADHD, za decu koja pate od anksioznosti i decu sa autizmom.

Stučnjaci se slažu u jednom stavu – popularnost spinera oslikava mentalitet današnje dece, i ukazuje na veliku nervozu i ankcioznost koja je prisutna među omladinom.

Glavni razlog za njihovu trenutnu popularnost su društvene mreže i video servisi na kojima su korisnici početkom 2017. počeli objavljivati video snimke svojih trikova s fidget spinnerima, prenosi Zimo.

Nakon toga su se proširili širom sveta. Postali su jedna od najprodavanijih igračaka na Amazonovoj listi, a neke web stranice počele su čak nuditi izradu personalizovanih spinnera u bojama i dizajnu kakav osoba želi.

Zašto je jaje u Kinder jajetu žuto?

Čitajte Luftiku na Google vestima

15 Shares
Share via
Copy link