makeup-umetnik-nelly
Lifestyle Vesti Novi Sad

Novosadska šminkerka – Šta sam naučila od čuvene Val Garland

Novosadska šminkerka Danijela Čiček (Nelly Šminkado) jedna je od retkih koja je završila školu Val Garland Mastered. Učestvovala je u projektima za britanski I-D magazin, na temu „Youth now“, za Vivanne Westwood „Polititians are criminals“, kao i za dizajnera Mathew Williamsa i fotografa Nick Nighta. Šminkala je mnoge domaće poznate ličnosti kao što su Ksenija Mijatović, Maja Šuša i Dragana Mićalović. Za naš portal govori o aktuelnim trendovima i greškama koje šminkeri najčešće prave.

nelly-sminkerka-sminka

Zbog čega je sve popularniji prirodni izgled?

– Moram da priznam da kad pričamo o domaćim trendovima ja ne vidim da je prirodni izgled sve popularniji, naprotiv. U modi je tzv. Instagram makeup, prejako konturisanje, nepotrebno iscrtavanje obrva, previše crne senke, veštačke trepavice i sve ono što zapravo ne čini izgled prirodnim. Međutim, mogu da kažem da u Evropi prirodnost jeste uobičajena i to se lako može uočiti na modnim pistama, naslovnicama stranih časopisa, pa čak i na crvenom tepihu. I ne može se reći da je takav izgled sve popularniji, već da je uvek bio prepoznatljivost evropskog stila. Iako geografski pripadamo Evropi, naši trendovi mnogo više podsećaju na istočnjačke, one koje možemo videti recimo u Bolivudu.

Kako postići prirodnost uz pomoć šminke?

– Less is more! Ili u prevodu što manje šminke efekat je veći. Maskara da „otvori“ oko, korektor da sakrije umor, malo rumenila za svež izgled lica, sheer ruž da da sexy izgled usnama. Poenta je da i pored šminke i dalje ličite na sebe.

Šta bi izdvojila od svega onoga što si naučila od Val Garland?

– Prva stvar koju je Val Garland rekla je: Makeup artist is an artist. To nije bila klasična škola šminkanja, ona smatra da svi mi koji smo upisali školu to već umemo da radimo, pa se akcenat stavljao na razvijanje kreativnosti. Kroz projekte koje smo radili uvek je bilo potrebno ispričati priču, a ne samo ulepšati i fotografisati modela. Uticala je na nas da razmišljamo kao umetnici koji ispred sebe imaju belo platno na kom treba stvoriti umetničko delo, a ne da budemo „manualci“, što mi je dosta pomoglo prilikom poslova koje sam radila kasnije. Takođe, stekla sam i ozbiljno iskustvo dobijajući za svoje radove feedback od vodećih eksperata u svetu mode.

danijela-sminkerka
privatna arhiva

Koja je razlika između makeup artista i šminkerke?

– Zapravo ne postoji razlika, šminker je domaća reč za izraz makeup artist. Problem je što u današnje vreme svako ko se bavi bilo kojom vrstom šminkanja sebe može nazvati makeup artistom, a to imamo u svim oblastima umetnosti danas kod nas. Možemo pričati o razlici između onih koji su stručni i koji nisu. U Srbiji ne postoji ni jedna makeup akademija, a i kursevi koje možemo pohađati su sumnjivog kvaliteta, tako da danas imamo vrlo malo školovanih šminkera koji su završavali različite škole u inostranstvu.

Koje greške najčešće prave šminkerke i šta im zameraš?

– Mogu da podelim greške na stilske i tehničke. Stilske su za mene mnogo bolnije i imam utisak da postoji jedan šablom koji se primenjuje na svim licima bez obzira na njihove razlike. Već sam spomenula da su to iscrtane obrve, prejako konturisanje, boja podloge. Tada se često dešava da npr. šminka sakrije prirodne obrve koje daju određen karakter licu, da je konturisanje prejako, a da boja podloge uopšte ne odgovara prirodnoj boji kože, a rezultat je da devojke izgledaju kao da su fabrikovane i liče jedna na drugu. Tu su još nepoznavanje kompatibilnosti boja, optičko smanjivanje kapka, taman ruž na tankim usnama i sl. Najčešće tehničke greške su nedovoljno izblendovana senka na očima, senčenje lica rumenilom, ali takve greške se mogu više pripisati neiskustvu šminkera.

sminkerka-nelly

Šta misliš o tome što se mlade devojke šminkaju za mature kao Kim Kardašijan?

– Već sam rekla dosta o tome kada smo pričali o trendovima. Kim Kardašjan je najpoznatija starleta na svetu i ona, odnostno njen šminker su doprineli popularizaciji konturisanja i hajlajtovanja lica. Mladi traže idole u svemu pa su tako poželeli da liče na Kim Kardašjan. Na njenom licu je previše proizvoda koji stvaraju optičku iluziju savršenog lica. Naravno, ja nisam najsrećnija što je to tako, a razloge za to sam već navela.

Kako se šminkaju Novosađanke?

– Novosađanke se ne razlikuju od bilo kojih drugih devojaka, tako da sve što sam govorila može biti primenjeno i na njih.

Šta misliš o devojčicama koje imaju svoje vlogove o šminkanju za školu?

– To je jednostavno tekovina današnjeg vremena i imate mlade koji pred kamerom savetuju vršnjake o različitim stvarima. Tako je i sa šminkanjem, s obziroma na to da je takva tema uvek popularna među devojčicama. Ipak, takva vrsta saveta po mom mišljenju nije merodavna, a ako neko želi da se obrazuje preko Jutjuba, savetujem da gleda vlogove npr. Lize Eldrige, Pixiwoo, Mary Greenwile ili drugih svetski poznatih šminkerki.

Kakvi su ti dalji planovi?

Jedini plan koji imam je „Don’t die“  ali imam lepe želje, kao npr. da radim na prestižnim fashion weekovima u Londonu, Milanu, Barseloni ili sličnim. U svakom slučaju vidim sebe van granica Srbije.

Više o aktuelnim trendovima

 

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

Marina Mandadžić

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

2 Comments

Klikni da komentarišeš

  • Kada cete pokazati matoru babetinu nasminkanu,da li nju znate da nasminkate.Kada vidim matore babetine koje umesto dobre kreme,kozijeg sapuna za umivanje namazu oronule kapke i narumene obraze gde im je koza sva zbrckana onda vidim da sam ja koja se nisam skolovala za sve vas sminkerke profesor….

  • Lepo receno! Mnogo mi je krivo sto je trenutno stanje takvo,i sve devojke prate te „trendove“ a mlade su i imaju lepa i cista lica. Nepotrebno je nanositi toliko sminke, jer kako i sama kazes treba ostati svoj. Cestitam na zavrsenoj prestiznoj skoli, samo nastavi tako. Nadam se da ces me uskoro ponovo sminkati. :*