Lifestyle Vesti Novi Sad

Novosađanin koji od poznatih stvara lepotice

Umetnik Bojan Vukadinov je završio Master i po profesiji je akademski slikar, ali je nakon završenog fakulteta počeo da se bavi šminkanjem. Imao je priliku da šminka Milku Forcan, Seku Aleksić, Katarinu Grujić, Sonju Vuksanović, Andreanu Čekić, Aleksandru Prijović, Dariu Stanojević, Radu Manojlović. Za “Luftiku” otkriva male tajne za lep izgled.

katarina-sminkanje-novi-sad
privatna arhiva Bojana Vukadinova

Zbog čega si odlučio da se baviš šminkanjem nakon završene Akademije umetnosti?

– Akademija umetnosti u Novom Sadu zauzima posebno mesto u mom srcu, s obzirom na to da sam u njoj stekao široka znanja iz oblasti istorije umetnosti, ali i slikarskih tehnika, hospitovanja, estetike, filozofije, kao i savremenih tendencija umetnosti 21. veka. Sebe smatram, pre svega umetnikom, pa tek onda šminkerom. Odluku da se bavim šminkanjem nisam doneo preko noći. Devojke oko mene su uvek imale utisak da bih ja mogao preciznije da izvučem ajlajner, nego one i tako sam shvatio da je šminkanje vrlo slično slikarstvu.

daria-stanojevic-sminka
Facebook privatna fotografija Bojana Vukadinova

Više o hajlajteru saznajte ovde

Koliko se razlikuju ove dve profesije i može li se šminkanje zvati umetnošću?

– Slikarstvo se danas, ne smatra samo tradicionalnom tehnikom slikanja već zajedno sa ostalim granama umetnosti spada u vizuelne umetnosti. Makeup bismo mogli nazvati oslikanom skulpturom koja je interaktivna sa prostorom i društvom. Tako da ja vidim vezu između umetnosti i makeupa. Šminkanje delim u 2 podgrupe: komercijalna šminka (namenjena za privatne svečane prilike) i makeup-art, pod kojim podrazumevam modnu šminku. Upravo ova modna vrsta šminke, po mom mišljenju, ima usku povezanost sa umetnošću. Kod nje postoji rizik i pitanje da li će se dopasti i koliko će biti prihvaćena kao trend.

Od koga si ti učio da šminkaš i gde pronalaziš inspiraciju? Koliko ti pomažu aktuelni blogovi i vlogovi o šminkanju?

– Mogu da kažem da sam samouki šminker. Prijatelji iz šminkerske kuće “Inglot” su mi obezbedili nekolko časova, gde mi je, sada već moja koleginica, Maria Tothova otkrila neke tajne šminkanja. Tamo sam naučio tehničke stvari. Često kažem “dok pratiš aktuelnosti, postojiš” i zbog toga pratim blogove i inovacije koje se dešavaju na polju kozmetike i testiram ih.

Koliko je zahtevno šminkati poznate ličnosti?

– Javne ličnosti su vrlo konkretne u svojim zahtevima i moram da istaknem da su najveće zvezde najprizemniji ljudi, koje narod voli onakve kakve jesu, tako da su veoma zahvalne za saradnju.

Koje proizvode devojke moraju imati ove zime?

– Devojke obavezno ove sezone moraju imati tečne iluminatore za lep ten, jer je moderan glossy izgled lica, a oni naglašavaju onaj deo lica na koji se nanesu. I poslednja stvar koja je neophodna svakoj ženi jeste “Inglot”-ov gel ajlajner u broju 77. To je crni gel ajlajner koji spada u klasiku, a preporuka za sve smelije devojke su svakako ajlajneri u boji, koji su must have u sezoni koja je pred nama.

sminkanje-inglot-novi-sad
privatna fotografija Bojana Vukadinova

Koje greške Novosađanke prave prilikom šminkanja?

– Za moj ukus Novi Sad je vrlo konzervativan, postoje 2 krajnosti koje smatram pogrešnim, jer ne postoji mera kada je u pitanju šminka. Žene su ili preblago našminkane, bez smelosti, ili preteruju. Srećom u Novom Sadu postoji nekolicina odličnih šminkera koji uvek mogu da ukažu na greške. Istakao bih kao najveću grešku, u Novom Sadu i drugim gradovima, jeste pogrešan način iscrtavanja obrva i to je ono što mene kao šminkera najviše boli.

Pročitajte i kako izgledaju poznate bez trunke šminke, najbolje jeftine alternative za skupu šminku, koji je novi trend u šminkanju ili otkrijte ideje za prirodnu šminku.

Avatar

Marina Mandadžić

Veliki zaljubljenik u modu i autorka bloga "Modni trendovi u ogledalu". Voli dobre žurke. Posvađana sa telefonom.

komentara

Klikni da objaviš komentar

990 Shares
990 Shares
Share via
Copy link