Novi Sad Vesti

Ko je kriv za probleme u snabdevanju Novog Sada vodom – načelnik ili gradonačelnik?

vucevic
Screenshot

Predsednik Gradskog odbora Narodne stranke za Novi Sad Borislav Novaković reagovao je na izjavu gradonačelnika Miloša Vučevića da je „prethodnih dana bilo pokušaja diverzije vodosnabdevanja u Novom Sadu“.

Vučević je u svom obraćanju naglasio da su o tome „obavešteni Bezbednosno-informativna agencija i policija“, međutim Novaković upozorava javnost da gradonačelnik Vučević skreće pažnju javnosti  sa sopstvene odgovornosti.

Novaković ukazuje na tri činjenice koje, prema njegovim rečima, gradonačelnik prećutkuje.

“Prvo, nije prvi put da se Bezbednosno-informativna agencija, od strane predstavnika aktuelne vlasti, poziva da radi ono što nije njen posao. Od klizišta u Grdeličkoj klisuri do problema vodosnabdevanja Novog Sada, uporno se poziva BIA, da rešava probleme koji nisu u njenoj nadležnosti”, navodi predsednik novosadskog odbora Narodne stranke i u nastavku objašnjava zašto tako misli.

“Samo zato da bi se profesionalni propusti, aljkavost i javašluk aktuelnih vlasti zataškao, a ceo ‘slučaj’ prikazao kao ‘diverzija’ i namerni incident onih koji ne misle dobro našoj državi. Osnovni zadatak BIA je da štiti bezbednost Republike Srbije, a ne da istražuje probleme vodosnabdevanja Novog Sada. Ako postoji osnovana sumnja da neko namerno sabotira uredno snabdevanje vodom grada Novog Sada – to je posao policije i tužilaštva, a ne BIA-e”, objašnjava Novaković.

Druga činjenica tiče se uvećanja broja stanovnika Novog Sada koje ne prati modernizacija i sistemsko rešenje vodosnabdevanja.

“Punih deset godina ne postoji  osmišljeno i plansko investiranje, kako bi se vodosnabdevanja Novog Sada učinilo kvalitetnim i stabilnim. Postojeći kapaciteti su projektovani i građeni u vreme kada je Novi Sad imao oko 300.000 hiljada stanovnika. U Novom Sadu trenutno živi preko 500.000 hiljada stanovnika, sa daljim trendom uvećanja. U vremenu koje je ostalo iza nas trebalo je revitalizovati stare bunare, graditi nove bunare sirove vode i investirati u novu fabriku vode”, kaže Novaković i dodaje:

“Dakle, trebalo je povećati kapacitete pitke vode , koji će uvažiti ne samo činjenicu da naš grad postao polumilionski, nego i pratiti projekciju demografa koji predviđaju da će za 20 godina u Novom Sadu živeti preko 700.000 stanovnika. Sve to nije rađeno i zato danas Novi Sad nema dovoljno pitke vode.”

Kao treću činjenicu, on navodi da su stari kapaciteti dotrajali i oskudni, a da novi rezervoari na sremskoj strani nisu sagrađeni.

“U tzv. ‘vršnim’ periodima, kada se troši najviše vode, a to su po pravilu jul i avgust mesec, kada u dugom nizu dana temperatura ne pada ispod 30 stepeni, neophodno je aktivirati rezervoar vode na Mišeluku. Nažalost, kapaciteti vode na Mišeluku, u kom se voda preko noći akumulira, da bi preko dana bila potisnuta u vodovodni sistem, već odavno nisu dovoljni za elementarne potrebe u letnjim mesecima”, navodi se u saopštenju koje je potpisao Borislav Novaković.

Na kraju, Novaković zaključuje da “svi navedeni problemi nemaju veze sa BIA” i da “nema potrebe da Miloš Vučević izigrava komunalnog Iliju Čvorovića” jer je “reč o očitim propustima čelnika gradske vlasti”.

U maniru opozicionog delovanja, on gradonačelnika optužuje da bi konačno, “za promenu mogao da radi posao za koji je plaćen”.

“Snabdevanje vodom Novog Sada, osnovna je i najvažnija komunalna delatnost. Ovako skandalozno urušavanje komunalnog sistema je nezabeleženo u bližoj prošlosti našeg grada i iznova aktuelizuje potrebu raspisivanja vanrednih lokalnih izbora, jer ova gradska uprava demonstrira amaterizam i potpuno odsustvo zanatskog poznavanja upravljanja gradom”, navodi Novaković u saopštenju i samouvereno poručuje:

“Politička logika je surovo jasna: što duže budu izbegavali izbore, poraz SNS -a će biti ubedljiviji.“

Gradonačelnik Novog Sada za nestanak vode krivi Novosađane, hakere i diverzante

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

31 Shares
Share via
Copy link