Novi Sad

Dodela titule Evropske prestonice kulture Novom Sadu odložena za 2022.

Širenje kovida-19 odložilo je titulu Evropske prestonice kulture za Novi Sad, koja je bila najavljena za ovu godinu, a konačnu reč o odlaganju za 2022. godinu dao je i Evropski savet, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa u Briselu.

Ideja da se predstavi kulturna različitost ovog grada pomerena je za 2022. godinu na inicijativu Evropske komisije, što je podržao i Evropski parlament, a konačnu reč dao je i Evropski savet koji je potvrdio predlog.

Odluku su usaglasili i potpisali Evropski parlament i Savet 23. decembra, naveo je portparol Evropske komisije, Tim Mekfi kao odgovor na pitanje RSE o konačnoj sudbini ove titule u 2021. godini.

On, međutim, nije mogao da potvrdi da li će ovo pomeranje ujedno i značiti dodatna sredstva iz evropskih fondova, odnosno da li se u ovom slučaju od gradova očekuje da obezbede više novca programu.

Iz Fondacije „Novi Sad 2021“, koja je zadužena za organizaciju događaja, navode da odlaganje građane neće koštati više i da će se program „uklopiti“ u postojeći budžet, prenosi N1.

Ovo pomeranje naravno sa jedne strane ima i svoje prednosti jer možete još doraditi program, ali ima i svoje mane, jer na primer mnogobrojne dogovore koje smo imali sa evropskim organizacijama sada moramo preispitati, jer nekima odgovara odlaganje, nekima pak, ne, rekao je direktor Fondacije Nemanja Milenković.

Novi Sad izabran je 2016. godine za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

Stefan Milenković i Vasil Hadžimanov na onlajn dočeku Srpske nove godine

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

14 Shares
Share via
Copy link