Novi Sad Vesti

Novi Sad dobija Memorijalni centar žrtava Racije u Bačkoj 1942, poznato i gde će se nalaziti

racija-juzna-backa
Foto: Istorijski arhiv grada Novog Sada

Novi Sad dobija Memorijalni centar posvećen nastradalima u Raciji 1942. u Južnoj Bačkoj, a raspisan je javni konkurs za idejno rešenje, piše 021.

Taj urbanističko-arhitektonski konkurs je u novijoj istoriji najznačajniji memorijalni projekat Grada i Južne Bačke, stoji u pozivu.

Od ranije je poznato da će centar biti smešten uz Most slobode i Kreativni distrikt (Kinesku četvrt), na prostoru na kojem se nekoliko proteklih decenija nalazila oprema Mostogradnje, ostala tu nakon gradnje mosta.

U dokumentaciji se navodi da su predmet konkursa Memorijalni park, objekat muzeja, uređenje partera i saobraćajnih površina, kao i to da on treba da postane obeležje od nacionalnog i međunarodnog značaja, počasno mesto sećanja na žrtve i stradanja.

memorijalni centar
Foto: Preuzeto sa Novi Sad EPK 2022

Konkursna dokumentacija daje i podatke o tome šta se može graditi na tom prostoru od 3,1 hektar. Kaže se da je to lokacija sa peskovitim zemljištem, da to područje spada u kategoriju terena nepovoljnog za gradnju i da je moguća izgradnja lakih objekata neosetljivih na sleganje, uz dodatak da je to zona štetnog uticaja podzemnih voda.

Predviđeno je i da Memorijalni park ima 1,1 hektar i da u okviru njega bude objekat centra, a okolo prostor od 2,4 hektara, u koji spada već sagrađeni parking prema Kineskoj četvrti i trenutno neuređen prostor ispod Mosta slobode do FK „Kabel“.

Zgrada centra će zauzimati veći deo prostora parka i ostavlja se mogućnost izgradnje jednog ili više fizički povezanih objekata paviljonskog tipa sa suterenom i prizemljem.

„U okviru zone gradnje površine oko 0,39 hektara moguća je izgradnja jednog ili više fizički povezanih objekata paviljonskog tipa spratnosti Su(Po)+P. Dozvoljena je izgradnja suterena/podruma ispod celog ili dela objekta, a u okviru definisane zone gradnje. Delovi objekta mogu biti i povišene spratne visine u okviru koje se može planirati i galerija. Površina prizemlja može zauzeti maksimalno 50 odsto definisane zone gradnje, a ostatak površine namenjuje se za Memorijalni park“, stoji u konkursnoj dokumentaciji.

Okvirni podaci su da glavni hol objekta ima oko 230 m2, kafeterija 100 m2, stalna postavka 500 m2, prostor za gostujuće izložbe 200 m2, amfiteatar 210 m2, biblioteka 100 m2, dok bi još 735 kvadarata bilo upotrebljeno za toalete, depo, tehničke prostorije, kancelarije i druge prateće prostorije.

U okviru stalne postavke koja će biti podeljena na nekoliko celina planira se posebna „Hladna soba“ u kojoj će se simulirati fizičke osobine dešavanja u 1942. godini.

„U okviru Celine 2 projektovati Hladnu sobu (oko 40 m2) kao prostorno-umetničku instalaciju u kojoj će se simulirati fizičke osobine spoljašnjeg okruženja kakve su bile u januaru 1942, temperatura, strujanje vazduha, zvukovi i slično. Hladna soba je mesto apsorpcije i refleksije u kojoj će posetioci doživeti neku vrstu fizičke i psihičke reakcije kao odgovora na ono što su žrtve doživele. U ovaj prostor će se ulaziti u kontrolisanim uslovima radi bezbednosti posetilaca; jedan od uslova jeste dodatna odeća i obuća koja će se dobijati na ulazu i za čije odlaganje je potrebno predvideti prostor ispred ulaza u Hladnu sobu i izlaza iz nje. Prenos odeće i obuće sa izlaza na ulaz vrši zaposleno osoblje preko internog hodnika“, stoji u opisu.

Očekuje se i da dnevno bude 70 posetilaca muzeja, a da maksimalni kapacitet kada se održavaju seminari, konferencije i slično bude 230 osoba. Centar bi imao 12 stalno zaposlenih, uz spoljno angažovane radnike obezbeđenja i održavanja objekta.

U parku će biti i prostor od po 15 m2 za paljenje sveća, odnosno polaganje kamenja u skladu sa jevrejskom tradicijom i spomen-obeležje u vidu umetničke instalacije. Učesnicima konkursa se ostavlja mogućnost da sačuvaju parking uz Kinesku četvrt, dok prostor oko Mosta slobode treba da predvide kao uređene parkinge za automobile i autobuse zbog grupnih poseta, zelene površine, pešačke i biciklističke staze uz kolski pristup Memorijalnom parku.

Učesnici na konkursu svoje radove šalju anonimno, a predviđen je i nagradni fond od 3,5 miliona dinara. Za prvo nagrađeno rešenje predviđena je suma od 2.112.000 dinara, za drugo 939.000 i treće 470.000 dinara. Idejna rešenja Memorijalnog centra se šalju do 24. novembra i dan kasnije će uslediti otvaranje ponuda. Komisija će do 14. decembra u ponoć saopštiti rezultate konkursa.

Više informacija o konkursu dostupno je na sajtu Fondacije „Evropska prestonica kulture 2022”.

Izvori: Novi Sad EPK, 021

Za Evropsku prestonicu kulture Novi Sad potrošio 60 mil €, sada iskukali još 2 miliona

Sandra Žigić

Lingvistkinja bačena u novinarsku vatru. Zaljubljenica u umetnost, mediteranske gradiće i kulinarstvo. Reči i začine biram pažljivo

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

76 Shares
Share via
Copy link