Magazin Novi Sad

Betoven maraton oduševio 7.000 Novosađana, Oda radosti odzvanjala tvrđavom (FOTO, VIDEO)

Oda radosti tvrđava 3
Foto: Twitter / Beograd Filharmoija

Novi Sad je juče bio domaćin istinskog spektakla, pošto je tokom čitavog dana održan Betoven maraton, na kojem su izvedene svih devet simfonija ovog čuvenog nemačkog kompozitora, u okviru programskog luka „Tvrđava Mira – Evropska prestonica kulture“.

Program je započeo u 10 časova u Gradskoj koncertnoj dvorani, gde je izvedeno prvih osam Betovenovih simfonija, a u njihovom izvođenju su se smenjivale Dortmundska i Beogradska filharmonija.

Dortmundska filharmonija
Foto: Twitter / Dortmunder Philharmoniker

Oda radosti odzvanjala tvrđavom i kejom

Spektakl za sve muzičke sladokusce svoju kulminaciju doživeo je trijumfalnim izvođenjem čuvene Devete simfonije pod otvorenim nebom, poznatije kao Oda radosti, udruženim snagama dve filharmonije, na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Ovom jedinstvenom umetničkom performansu, koji je simbolično započeo u 20 časova i 22 minuta, prisustvovalo je preko 7.000 ljudi, a nakon izvođenja usledio je i spektakularan vatromet iznad tvrđave.

Uz Dortmundsku i Beogradsku  filharmoniju, koje su nastupile pod dirigentskom palicom Gabrijela Felca, nastupili su i hor Slovačke filharmonije solisti Ana Maleš Kutni, Mihail Zelenger, Jang Vo Kin i Robert Bork.

Jedinstven kulturni događaj

Šef dirigent Gabrijel Felc je za Tanjug rekao da se u Novom Sad odigrava „unikatni kulturni događaj“.

– Danas slavimo Betovenovu muziku. Njegova genijalnost ispunila je simfonije koje je imala prilike da čuje novosadska publika – rekao je Felc, a prenosi 021.

Nakon fantastičnog uspeha ovog poduhvata u Dortmundu, 19. juna, „Betoven maraton“ je dokazao ne samo da je događaj godine u svetu klasične muzike, već i da menja standarde izvođačkog i slušalačkog iskustva.

Pored toga što je podvig za muzičare i Gabrijela Felca koji sve simfonije diriguje napamet, posebna kondicija se zahteva i od slušalaca, u jedinstvenoj prilici da u istom danu vidi i čuje celokupan razvoj genijalnog uma Ludiga van Betovena.

Od prve koja traje oko 30 minuta, do 70 minuta muzike u poslednjoj, orkestar kroz devet simfonija i vizuelno raste. Tako se od početnih pedesetak muzičara kulminira do zvučne eksplozije od 200 izvođača.

Izvor: 021

„Karmina Burana“ oduševila hiljade Novosađana na Pozorišnom trgu (FOTO, VIDEO)

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

113 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap