Novi Sad Vesti

Pekinška patka ipak nije dostojna nastupa na proslavi u Novom Sadu

pekinska patka

Legendarni novosadski pank bend Pekinška patka najavljen je u medijima kao jedan od izvođača na proslavi povodom obeležavanja Novog Sada kao Evropske prestonice kulture.

Međutim, diplomirani inženjer iz Novog Sada i jedan od originalnih članova kultnog benda, Sreten Kovačević Sreta, demantovao je vest da će Pekinška patka 13. januara nastupati ispred čuvenog Norka. Njegovo saopštenje prenosimo u celosti:

Pankeri nisu pozvani

Vest o nastupu benda Pekinška patka u okviru programa Evropske prestonice kulture, koju su preneli pojedini mediji, nije tačna. Pogrešno najavljen koncert za 13. januar neće se dogoditi. Napominjemo da članovi grupe Pekinška patka nisu dobili nikakav zvaničan poziv od Fondacije za realizaciju projekta Evropska prestonica kulture da nastupe u okviru programa povodom otvaranja godine titule.

Deluje da trag koji je bend ostavio u kulturi i društveno-političkom životu Novog Sada, po kojem je nazvan i ulični prolaz u gradu, kao i činjenica da se ime benda pominje u Bid Book-u sa kojim je titula osvojena, nisu bili dovoljni da svojim javnim nastupom bude deo ovog istorijskog momenta za naš Grad.

Uskoro veliki koncert Pekinške patke, uz podršku EXIT tima

Uprkos činjenici da nismo dobili podršku od Fondacije 2021, dobili smo je od EXIT festivala. Kroz tu podršku doprinećemo obeležavanju Evropske prestonice kulture, tituli za koju je ključni doprinos dao EXIT tim, koji će ujedno biti organizator ovog velikog spektakla u pripremi. Datum koncerta će uskoro biti objavljen.

Kao jedan od razloga za organizaciju ovog događaja, citiramo tekst dokumenta kojim je titula osvojena: „Novi Sad je oduvek bio središte kreativnih umova spremnih da pokrenu promene; Novi Sad je grad neoavangarde i bio je značajna tačka na muzičkoj mapi Jugoslavije, što je kulminiralo u eri panka i njuvejva, uz Pekinšku patku i druge kultne bendove, zbog kojih i danas Novi Sad nazivaju mekom progresivne muzike na Balkanu“.

Sramota Novog Sada uklesana na Pozorišnom trgu, prevod na engleski radio Gugl

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

58 Shares
Share via
Copy link