Koronavirus Magazin

Kako izaći na kraj sa decom i školom preko TV?

Deca koronavirus
Pinterest

Deca će ovu školsku godinu završiti prateći nastavu preko televizije.Ovo je svakako neuobičajena situacija, koja je postavila velike izazove pred roditelje.

Psihološkinja Marina Nadejin ocenjuje da je kontrola veoma važna i da roditelji moraju poneti veći deo tereta.

Ona je istakla da je važno da se sa decom razgovara o tome zašto sada, kada zbog koronavirusa ne idu u školu, moraju da nastave da uče i da u najvećem broju slučajeva jedan razgovor roditelja i dece neće biti dovoljan, pošto je deci privlačno da ako ne moraju, ne bave se školom.

Nadejin je istakla da je važno deci objasniti zašto moraju da uče i da ih za 10 godina niko neće pitati da li je vladao korona virus kada je nešto trebalo da nauče. Ona je dodala i da vidi da su razredne starešine i nastavnici veoma uključeni u proces obrazovanja učenika sada kada ne idu u školu i da su sa njima u stalnom kontaktu.

Na pitanje o tome kako će deca prihvatiti povratak u školu od septembra, Nadejin je rekla da to u ovom trenutku niko ne može da kaže, ali da se iz prakse zna i da “ko god da je radio u školi”, zna da se deca i posle tri nedelje raspusta po povratku prilagođavaju školi.

Prema njenim rečima, na tri nedelje raspusta učenicima je obično potrebno pet radnih dana da bi se vratili u školsku rutinu, ali da je ovo duga pauza i da se kao i uvek sve razlikuje od osobe do osobe.

Marina Nadejin je ocenila da će deci po povratku u školske klupe biti potrebno prilagođavanje, da im neće biti lako, ali da neće biti ni nepremostivo i nemoguće.

Izvor: FoNet: N1

16 Shares
Share via
Copy link