Magazin Zdravlje

Stručnjaci odabrali 5 najzdravijih sireva koji blagotvorno deluju na organizam

Sirevi
Foto: Pixabay

Mnogi ljudi ne mogu odole kad se pred njima nađe pladanj sa ukusnim sirevima, koji, ukombinovani zajedno sa domaćim suhomesnatim proizvodima i čašom kvalitetnog belog vina, predstavljaju idealan uvod u bogatu gozbu.

U nekim državama, poput Francuske, sir se ne smatra samo za predjelo, već i desert, a moguće je da će vas iznenaditi da preterana konzumacija pojedinih vrsta može dovesti do povećanja nivoa lošeg holesterola.

Dok su neke vrste sireva pune masnoća i soli i nemaju veliku nutritivnu vrednost, druge nude dovoljno proteina, vitamina i zdravih bakterija da bi ih smatrali zdravim.

Kada je reč o sirevima, dijetetičari i nutricionisti su saglasni da je ovo pet najzdravijih vrsta koje možemo da konzumiramo, piše Index.

Mocarela

Sa 22,2 grama proteina na 100 grama, mocarela se smatra za jedan od najzdravijih sireva. Ona ima niži udeo zasićenih masnoća i natrijuma, a dobar je izvor kalcijuma, fosfora i cinka, koji su važni za zdravlje kostiju.

Mocarela
Foto: Pixabay

Takođe predstavlja dobar izvor bakterija Lactobacillus casei i Lactobacillus fermentum – dva važna probiotika koji podstiču zdravlje creva.

Kozji sir

Ovaj mekan i kremast sir ima mnoštvo zdravstvenih prednosti, uglavnom zahvaljujući činjenici da je napravljen od kozjeg mleka.

Kozji sir
Foto: Pixabay

Kozje mleko je bogato vitaminom A i riboflavinom (vitamin B2), a takođe sadrži i manje laktoze od kravljeg mleka, što je dobra vest za one koji ne podnose laktozu.

Sveži sir

Sa visokim sadržajem belančevina i vitaminima B i B12, sveži sir već je godinama dobro poznata zdrava hrana.

Sveži sir
Foto: Pixabay

U 100 grama svežeg sira nalazi se 14 grama proteina, koji su zaslužni za izgradnju mišića i osećaj sitosti. Mnoge vrste svežeg sira takođe sadrže bakterije, koje mogu da pomognu u jačanju imunološkog sistema i poboljšaju probavu.

Parmezan

Parmezan takođe sadrži dovoljno proteina i kalcijuma, ali i vrlo malo laktoze, zbog čega je lakše probavljiv od većine sireva koji se prave od kravljeg mleka.

Parmezan
Foto: Pixabay

Takođe je bogat natrijumom, pa ga ne treba konzumirati u velikim količinama.

Švajcarski sir

Ovaj rupičasti sir bio je u užem izboru za superhranu 2017. godine, kada su korejski istraživači otkrili da sadrži vredan probiotik, nazvan Propionibacterium freudenreichii.

Švajcarski sir
Foto: Pixabay

Prema studijama, ovaj probiotik može da pomogne u smanjenju upalnih procesa, u borbi protiv infekcije, pa čak i da uspori proces starenja.

Švajcarski sir ima i zavidne količine vitamina B12, kalcijuma i fosfora, kao i proteina i kalcijuma.

Izvor: Index

Smederevac pravi najukusniji srpski specijalitet – cena vrtoglava, ali sjajan afrodizijak

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link