Magazin Srbija

Smederevac pravi najukusniji srpski specijalitet – cena vrtoglava, ali sjajan afrodizijak

Tartufar zvonko
Foto: RINA

Poznato je da su tartufi jedan od najcenjenijih gastronomskih specijaliteta, čija cena dostiže vrtoglave cifre, u zavisnosti od vrste i gramaže.

Kako su i neka područja u Srbiji bogata nalazišta ovih vrsta gljiva, o koje se otimaju najluksuzniji restorani, mnogi građani naše zemlje su se dali u lov na ovu poslasticu u želji za dobrom zaradom.

Tako danas nije nikakva retkost ako za vreme šetnje šumom nabasate na lovca na tartufe sa specijano istreniranim psima, a jedan srpski preduzetnik rešio je da čitavu priču podigne na viši nivo i luksuznu sirovinu pretvori u skupoceni proizvod.

Služi se uz dobro vino, posle jela, kao poseban delikates

Naime, Zvonko Jovanović iz Smedereva otišao je korak dalje i odlučio da napravi sir tartufima koji se zbog svoje paprene cene kupuje na grame, a ne a kilograme.

– Mi smo odlučili da napravimo nešto što mnogima nije pošlo za rukom. Sir sa tartufima nije za svakodnevnu konzumaciju. Ima ekstremno jak ukus, a njegova cena je 100 evra za 100 grama.

Pravi se isključivo od kravljeg mleka, dodaje se beli ili crni tartuf i to sve sazreva četiri godine. Pre toga ne treba da se konzumira. U takav stir stavljaju se i dodaci poput žalfije i oraha – rekao je za RINU Zvonko.

Sir sa tartufima
Foto: Rina

Ovakvi sirevi služe se uz flašu dobrog vina i posle glavnog jela kao poseban delikates.

Odličan afrodizijak izuzetno jakog ukusa

Pošto je izuzetno jakog ukusa, čak i najvatreniji ljubitelji sira sa tartufima mogu da pojedu male količine. Primera radi, 100 grama ovog specijaliteta za jedno veče mogu da pojedu četiri osobe.

– Ono što je bitno jeste da se unutar ovog sira stavljaju dodaci pravog tartufa, a ne neka ulja. Sastav je šest odsto belog, dok je u crnom deset posto tartufa. Ovaj sir je odličan afrodizijak, a zbog svojih svojstava preporučuje se osobama preko 50 godina – dodao je Zvonko uz osmeh.

Ovaj Smederevac svoj asortiman izlošio je na prvom sajmu mlečnih proizvoda u Zapadnoj Srbiji koji je proteklog vikenda održan u selu Gornja Gorevnica kod Čačka.

Na manifestaciji” Mlečni put” mnogi su prvi put imali priliku da probaju upravo ovaj skupoceni sir, ali i mnoge druge specijalitete od mleka poput rolovanog kajmaka, magarećeg sira ali i lekovitog sira od aronije.

Izvor: Blic / Rina

Radmila 15 godina traga za tartufima, kilogram belog proda za 5.000 €, a crni sada ide za 700 €

Čitajte Luftiku na Google vestima

16 Shares
Share via
Copy link