Lifestyle Recepti

Najlepši recepti za zimske kolačiće

Rolnice sa cimetom

Sastojci

za testo: 25g svežeg kvasca, 2.5dl toplog mleka, 75g putera – omekšalog ili istopljenog, 400 brašna (i dodatnih 30-40g za posipanje), 50g šećera, 1/4 kašičice soli, kašičica kardamoma u prahu

nadev: 50-60g istopljenog putera, 100g smeđeg šećera, 3-4 kašičice cimeta

za premazivanje: 1 jaje, 1/2 kašičice vode, šećer u granulama za posipanje (pearl sugar)

Priprema

Testo

Kvasac rastvorite u malo toplog mleka i dodajte na vrh kašičice šećera. Poklopite i ostavite na kratko dok ne pripremite ostale sastojke. U 400g brašna dodajte šećer, so i kardamom i malo izmešajte. Dodajte kvasac, istopljeni puter i preostalo toplo mleko. Mesite i posipajte brašnom, dok ne dobijete fino testo koje se odvaja od ruku i radne površine, oko 4-5 minuta. Dobićete fino, elastično testo. Prekrijte providnom folijom ili kesom, zatim krpom i ostavite na toplom oko pola sata da nadođe.

Razvlačenje testa i oblikovanje rolnica

Premesite i razvucite testo oklagijom na oko 1cm debljine. Premažite istopljenim puterom, pospite šećerom i cimetom i urolajte po dužoj strani. Izrežite komade debljine oko 1.5cm i slažite ih u papirne korpice ili na papir za pečenje – u tom slučaju ostavite veći razmak između rolnica.

Pustite da nadolaze u plehu oko 30 minuta, a za to vreme zagrejte pećnicu na 250°C

[fliiby]https://flii.by/file/0f51fikqwin/[/fliiby]

Pečenje

Premažite rolnice ovlaš umućenim jajem, kojima ste dodali pola kašičice vode i svega nekoliko zrna soli. Preko pospite šećerom u granulama. Pecite od 6-9 minuta, ali vodite računa da brzo ubacite pleh da se rerna ne bi rashladila. Izvadite ih iz pećnice kad budu fino zlatne boje. Služiti tople ili na sobnoj temperaturi.
Izvor: natanjiru.com

Čitajte Luftiku na Google vestima

Aleksandra Aleksić

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

106 Shares
106 Shares
Share via
Copy link