Koronavirus Novi Sad

Medicinske sestre sa onkologije ogorčene zbog Lončara: Celo odeljenje se zarazilo, nismo imali opremu

Nakon što je lekar urolog iz Ćuprije demantovao ministra Lončara, rekavši da u njegovoj bolnici nije bilo dovoljno zaštitne opreme i da je zbog toga veliki broj kolega oboleo od virusa korona, saznajemo da je slična situacija bila i na odeljenju ginekologije Instituta za onkologiju.

Ministar Lončar je izjavio da je na tom institutu zaraženo manje od deset osoba, ali medicinske sestre ogorčeno demantuju njegove navode izražavajući sramotu što ih “sopstvena struka tretira kao nevidljive”.

– Mnogo nas je obolelo, nemamo tačan podatak koliko, ali mnogo više od onoga što se priča u javnosti. Od 47 pacijentkinja na odeljenju, 35 je bilo zaraženo, a od dvadeset sestara nas petnaest, samo sa našeg ginekološkog odeljenja. Takođe, zaraženi su nam i lekari. Jedan nam je doktor na Infektivnoj, drugi na Banjici, treća u ‘Dragiše Mišović’ i jedna doktorka je sa nama ovde, ona ima lakšu kliničku sliku – kaže medicinska sestra sa Instituta za onkologiju Biljana Kostić za Nova.rs.

Ona se trenutno nalazi u privremenoj bolnici u Banji Koviljači, zajedno sa još desetak svojih koleginica.

– Svi smo užasno ogorčeni ovakvim izjavama. Radili smo bez zaštite, goloruki, od samog početka i sve do kraja, do kad sam ja radila. Mi tu famoznu pomoć u opremi nismo dočekali. Ako je ta ‘paperjasta’ kineska maska pomoć, svaka čast njima, ali one su za pola sata koriščenja – kaže Kostić.

– Svi smo se zarazili na poslu. Imali smo dva obična mantila, ne skafandere niti vizire, već dva obična mantila koja su visila ispred bolničkih soba. Uđe jedan, obuče, obavi šta ima sa pacijentkinjom, izađe, skine mantil, skine kaljače, onda uđe sledeći i obuče sve to isto. I zamislite kako se mi sada osećamo kada čujemo na TV kako je ‘zaštite bilo, ali zdravstveni radnici ne umeju da je koriste’? Koju zaštitu da koristimo, kada je nema? To je kao da su poslali vojnike u ratu na front bez puške. Sramotno – kaže Biljana.

Njenu priču potvrđuje i koleginica Gordana Panajotović, koja već 20 godina radi kao medicinska sestra na Institutu za onkologiju.

Gordana je, uz još tri koleginice, jedina od dvadeset sestara sa odeljenja koja nije pozitivna na virus. Ona i dalje radi, tačnije “čuva prazno odeljenje” na kom više nema pacijenata.

– Ja i dalje radim. Ostale smo nas četiri koje smo negativne na virus. Ne znam na koju foru smo nas četiri negativne, jer smo mi sve bile u kontaktu sa njima i radile smo skupa. Ja sam imala jednu masku i rukavice. Na koji način su se brisevi uzimali, nisam stručna. Nas četiri dežuramo noću i čuvamo prazna odeljenja – kaže za Nova.rs Gordana, ističući da nije u samoizolaciji, iako je bila u kontaktu sa zaraženim pacijentima i kolegama.

– Sa 35 pozitivnih pacijenata i zaraženim koleginicama, nama nije dozvoljeno da budemo u samoizolaciji, već ja moram da dežuram ovde svaku treću noć. Dakle, svaki treći dan ja ulazim u autobus i moram da se krećem među ljudima – kaže Gordana, ističući da je celo odeljenje ginekologije na Institutu ispražnjeno.

– Pacijentkinje koje su imale lakšu kliničku sliku su poslate kućama, a to su onkološki pacijenti. Ja sam mojim očima čitala spisak zaraženih pacijenata. One sa težom kliničkom slikom, sa pneumonijom, poslate su u Zemunsku bolnicu i Klinički centar. Lakši slučajevi su u otpusnim listama dobili instrukciju da se posle 14 dana samoizolacije jave u COVID ambulante zbog novog testiranja – priča sestra Panajotović.

– Ne mogu vam opisati kako se osećam. Ne mogu da pomognem koleginicama ni pacijentima, već čuvam dva prazna odeljenja ovde – potreseno kaže Gordana, potvrđujući da je velik broj njenih koleginica sa odeljenja po banjama, a četiri se nalaze na Banjici.

Jedan deo njih je, kažu sestre, nažalost zarazio i svoje porodice.

– Ja sam to odnela kući. Zarazila sam celu porodicu. Testirana sam 11. aprila, a tog dana mi je, u kući, umro i svekar, inače hronični bolesnik. Ubrzo su simptome počeli da osećaju i suprug Saša i mlađi sin, a trenutno se obojica nalaze na Infektivnoj klinici. Suprug ima visoku temperaturu, upalu pluća, skočio mu je šećer i na kiseoniku je. Njegova klinička slika nije baš dobra, a mlađi sin se dobro oseća – kaže Biljana.

U kući je ostao stariji sin sa devojkom, a oboje su odvedeni na Sajam, gde se trenutno nalaze. U privremenu bolnicu ih je odvela Hitna pomoć u pratnji četiri policijska vozila”, kaže Biljana Kostić.

Ona je prve simptome počela da oseća 9. aprila, a ubrzo su se i sve njene koleginice počele javljati sa simptomima korone.

U četvrtak, 16. aprila, zajedno sa par koleginica je odvezena u karantin u Banji Koviljači.

Druge koleginice su, kako kaže, u zavisnosti od mesta boravka slate dalje, u Banju Junaković u Apatinu, Selters.

– Glavna sestra sa mog odeljenja je hospitalizovana na Banjici u bolnici i nije baš dobro, kao i njen suprug, koji inače radi u policiji. Njena ćerka je takođe na Sajmu. Slično je prošla i porodica naše koleginice iz Šapca, koja je u dosta teškom stanju u Zemunskoj bolnici, a njen devetogodišnji sin je sam hospitalizovan u ‘Dragiše Mišovića’ – kaže Kostić.

– Nas svi zaboravljaju, prepuštene smo same sebi. Niko ne spominje medicinske sestre i ne shvatam zašto kriju ove informacije. Kada sam pitala sindikat zašto ne reaguju, rečeno mi je ‘da se ne mešaju u politička pitanja’. Dakle, ovo je njima politička igra. Verujte mi da me vređa kada kažu da nam aplaudiraju svako veče, a onda zvaničnici govore da smo se sami zarazili jer ‘ne znamo da koristimo opremu’. To je ogromna uvreda – kaže Gordana Panajotović.

Izvor: Nova.rs/Ana Lalić

Zaraženi skoro svi lekari i osoblje na Infektivnom odeljenju leskovačke bolnice

7.4K Shares
7.4K Shares
Share via
Copy link