Magazin Novi Sad

Onkološki pacijenti mesec dana čekaju popravku aparata na Institutu u Kamenici

institut-sremska-kamenica
Foto: onk.ns.ac.rs

Četiri od šest aparata za zračenje na Institutu za onkologiju Vojvodine skoro mesec dana su u kvaru nakon havarije na hidrantu, kad je voda prodrla u suteren i napravila poplavu.

Onkološkim pacijentima su pomereni termini za zračnu terapiju i problem još uvek traje, a Institut po hitnom postupku upravo nabavlja rezervne delove za pokvarene linearne akceleratore, piše 021.rs.

O havariji se Institut javno oglasio 21. novembra, poručivši da je popucao hidrant na gradilištu “Kamenice 3” i voda prodrla u suteren “Kamenice 1”, zbog čega su iz bezbednosnih razloga – predrostrožnosti, četiri aparata van funkcije.

Havarija se zapravo dogodila 15. novembra u ranim jutarnjim satima, navodi se u dokumentaciji u okviru pregovaračkog postupka za nabavku rezervnih delova, u koju 021.rs ima uvid.

U kvaru su tri aparata proizvođača “Varian” i jedan aparat “Elekta Versa 1”.

“Poplavljene su sve suterenske etaže Instituta za onkologiju Vojvodine u objektu Kamenica 1: hodnici, laboratorija, radiološke ambulante i bunkeri sa linearnim akceleratorima. U pojedinim prostorijama voda je bila do 30 centimetara. Konstatovana je velika količina vode i mulja u kontrolnoj sobi, bunkeru, ležištu akceleratora i svim kanalima za distribuciju kablova”, navodi se u dokumentaciji za dva pregovaračka postupka, objavljenoj 7. i 11. decembra.

Nadležni Instituta za onkologiju Vojvodine napominju da je servis firme “Magna Pharmacia”, koja je ovlašćeni distributer proizvođača “Varian” za teritoriju Srbije, pristupila inicijalnoj dijagnostici štete i kvara nakon što je Institut uklonio vodu i mulj, isušio prostorije i spustio nivo vlažnosti u granice neophodne za bezbedan rad aparata.

“Nakon početne dijagnostike, servisna služba sačinila je spisak inicijalnih rezervnih delova koji su predmet ove javne nabavke. Postupak po hitnosti sprovodi se za rezervne delove koji će omogućiti postepeno uključivanje napajanja po modulima sistema, kako bi se proverila funkcionalnost opreme nakon uključenja, izvršila defektaža eventualnih problema nastalih nakon stavljanja opreme pod naponu, i oprema stavila u kliničku upotrebu”, navodi se u objašnjenju za hitan pregovarački postupak.

Ukoliko se, nakon uključenja novih delova, utvrdi da eventualno postoje oštećenja koja nisu bila vidljiva prilikom prve dijagnostike, Institut će za dalje popravke sprovesti otvoreni postupak javne nabavke.

Institut precizira da je na dan 15. 11. 2023. godine na aparatima koji su poplavljeni i trenutno su van funkcije (“TrueBeam”, “VitalBeam” i “Halcyon” proizvođača “Varian”) zračeno 142 pacijenta, a 16 je bilo pozvano na pripremu. Istog dana je na aparatu “Versa HD” koji je poplavljen i trenutno van funkcije, zračeno 15 pacijenata.

“Zračna terapija se trenutno sprovodi na dva linearna akceleratora, od kojih se jedan – “Edge Varian” – do havarije koristio za radiohirurgiju, a zbog ove vanredne situacije se upotrebljava kao klasičan akcelerator. Napominjemo da je uveden rad u tri smene, ali kako se radi o visokosofisticiranoj opremi i naprednim tehnikama zračenja, postoji velika mogućnost od kvara i ispadanja iz rada jednog od dva preostala akceleratora. Institut za onkologiju Vojvodine i Institut za plućne bolesti Vojvodine, jedine su ustanove na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine u kojima se sprovodi zračna terapija”, navodi se u dokumentaciji.

Pacijentkinja koja se obratila redakciji portala 021.rs kaže da se zbog samo dva aparata u funkciji trenutno prave i odrađuju liste prioriteta za zračenje.

– Na njima su samo izuzetno hitni slučajevi i probijaju se rokovi u kojima je predviđena terapija – kaže ova Novosađanka, onkološka pacijentkinja.

Nadležni Instituta u dokumentaciji poručuju da je od početka godine do havarije 2.651 pacijentu indikovana zračna terapija, a obavljeno je 40.979 zračenja.

“Na dnevnom nivou, u dvosmenskom režimu rada na pet linearnih akceleratora (od kojih su četiri trenutno van funkcije zbog havarije), svakog dana 170 pacijenata primi zračnu terapiju. Hitna nabavka rezervnih delova neophodna je kako bi se linearni akceleratori osposobili za zračnu terapiju, kako bi se rasteretili aparati koji rade u pojačanom režimu rada, a sve cilju da se omogući pacijentima da započnu i prime zračnu terapiju u optimalnom vremenu”, zaključuje se u ovom obaveštenju u okviru pregovaračkog postupka.

Možda bi matori bio smešan da nisu obustavljene kontrole onkološkim bolesnicima

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link