Magazin Srbija

Majka krvnički pretukla 2 mala deteta, snimak zaprepastio Srbiju

majka-zlostavljac
Printscreen/nadzorne kamere

Za ovaj slučaj saznalo se zahvaljujući bezbednosnim kamerama postavljenim unutar soba.

Prema snimku, deca su uzrasta 4 – 6 godina.

Tridesetdvogodišnji A.S. iz Leskovca se, kako tvrdi, našao u čudu kada je pre mesec dana pregledao snimke sa bezbednosne kamere u svojoj kući na kojima se vidi kako njegova dvadesetdevetogodišnja supruga, inače zdravstveni radnik, krvnički tuče njihovog četvorogodišnjeg sina i šestogodišnju ćerkicu. Majka se u ovom slučaju, kao osumnjičena brani time da je snimak “namešten”, a njeni advokati traže izuzeće istog iz dokaznog materijala.

Na snimcima, koje je dostavio i novinarima, jasno se vidi kako majka najpre počinje da viče na svoju decu, a zatim da ih udara i šutira, udara im glavu o glavu, onda gura od sebe, dečak udara glavom o zid i otvorena vrata sobe, a nasilje nad mališanima se tu ne završava. I to samo iz razloga što su je probudili. Na drugom snimku, nervozna jer ne može da zakopča jaknu dečaku, takođe počinje da vrišti i udara dete.

Upozoravamo da su snimci dostavljenog video materijala veoma uznemirujući:

Otac navodi da je odmah podneo tužbu za razvod braka, slučaj nasilja prijavio policiji, a onda je, kako navodi, počela “sistemska igra zataškavanja slučaja”, dok supruga njemu uporedo upućuje pretnje da će mu se desiti svašta ukoliko o tome svedoči na sudu.

– Meni je čudno da je snimak videlo i tužilaštvo i policija i Centar za socijalni rad, a da je njoj ukinuta mera prilaska deci. Snimak više niko ne spominje, dok njeni advokati pokušavaju da ga obore kao validni sudski dokaz.

Poslednji put kada sam prijavio pretnje sa njene strane, iako joj je još uvek na snazi zabrana prilaska i komunikacije samnom, i tražio da mi se odredi neka bezbednosna mera, iz policije su me vratili kući bez obrazloženja.

Tada mi je (supruga – prim.nov) pretila smrću ako bilo šta posvedočim ili pomenem video snimak na zakazanom sudskom ročištu u četvrtak, 25. novembra – tvrdi ovaj čovek.

Deca su danas sa njim, po nalogu Centra za socijalni rad.

– Otac dece je Centar obavestio o nasilju, sa snimkom, i odmah nakon razgovora kod nas upućen je u Policijsku upravu Leskovac. Snimak je uz krivičnu prijavu prosledio MUP-u. Policija je odmah privela majku dece i predmet ustupila na dalju nadležnost Opštinskom javnom tužilaštvu Leskovac.

– Ono što je bitno za Centar, to je da su deca trenutno sa ocem na sigurnom, a o daljim postupcima, socijalni radnici će donositi odluku nakon izveštaja i odluka drugih nadležnih organa – kaže za Rešetku direktor Centra za socijalni rad Leskovac Predrag Momčilović.

Ovaj čovek optužuje nadležne da žele da sve zataškaju, imenom i prezimenom proziva sudije, tužioce i policajce koji skoro punih mesec dana rade na ovom slučaju, i otvoreno sumnja da su, kako navodi, u sprezi sa advokatima optužene supruge, a koja je i njega ranije prijavljivala za nasilje u porodici.

Punomoćnik, koji će braniti na prvom ročištu oca, navodi da u slučaju ima dosta nelogičnosti, te da je čudno što su u sudskom sporu spojeni predmeti po njegovoj, ali i prijavi protiv njega. Kako objašnjava, u istom postupku je i otac označen kao osumnjičen.

– Otac je dobio poziv u svojstvu osumnjičenog, iako je evidentno da je on žrtva, kao i deca – a ne izvršilac bilo kog dela. Što će se i dokazati. Mi ćemo tražiti da se što pre obavi neuropsihijatrijsko veštačenje, kako majke, tako i dece – navodi.

Javni tužilac Vesna Vlajić, koju u otac pominje u datom intervjuu, a za koju tvrdi da je namerno, kako kaže “u dosluhu sa advokatom njegove žene” majci ukinula meru zabrane prilaska deci, kaže da su takve optužbe besmislene, da su istražne radnje u toku i da ne želi da razgovara sa novinarima o tome.

Pravni zastupnik majke, advokat Dragam Mladenović – Gandi, tvrdi da snimak nije validan dokaz za tužilaštvo i sud u ovoj fazi postupka.

– Validan dokaz može biti samo validan video zapis sa video nadzora koji postoji u objektu, a što tužilaštvo treba u toku postupka da utvrdi i da se preko IT stručnjaka izveštači taj video zapis, da li je on zaista od tog datuma i da li je na njemu lik koji se tereti za krivično delo nasilja u porodici – objašnjava Mladenović.

Branilac osumnjičene tvrdi da je osumnjičena tog dana i u to vreme bila na poslu.

– Zbog toga tužilaštvo nije moglo da uzme u obzir taj video zapis. Ukoliko se ispostavi da je taj video zapis pribavljen na zakonit način, te da se osumnjičeno lice zaista nalazi na njemu, onda će tužilaštvo da proceusira i pokrene postupak.

Da li će to u ovom slučaju zaista biti tako, mi to ne možemo da znamo dok se ne obave potrebna veštačenja. Ali i tužilac to još uvek ne može da zna, tako da zbog toga to olako nije smeo niti mogao da prihvati – dodaje Mladenović.

Zanimljivo je to da advokat osumnjičene tvrdi da je sporni video zapis otac posedovao mesec dana pre nego što je podneta prijava, a nije reagovao u vezi sa činjenicom da je video da njegova supruga, odnosno majka, zloostavlja decu, prenosi Rešetka.

Ova mračna tajna Srbije nije tajna već 13 godina. Šta smo uradili za našu decu?

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

388 Shares
388 Shares
Share via
Copy link