Magazin Putovanja

Magično-romantični istorijski gradić u srcu Vijetnama privlači milione turista iz čitavog sveta

Hoj-An8
Foto preuzete sa portala kafenisanje.rs

Turistički centar srednjeg Vijetnama koji privlači više od milion turista u toku jedne godine.

Hoj An je grad u Vijetnamu u pokrajini Kvang Nam, koji se smatra najboljim primerom nekadašnje prestonice trgovine na tim prostorima.

Danas se nalazi pod zaštitom Uneska, a u njemu živi nešto više od 120.000 stanovnika, koji se bave ribolovom i poljoprivredom, piše portal kafenisanje.rs.

Mnogo godina unazad, Japanci su verovali da se srce Azije (zmaj) nalazi upravo ovde, pa su tu početkom 17. veka izgradili most dug 18 kilometara, kako bi, prema legendi, uhvatili čudovište koje su smatrali odgovornim za nekoliko potresa u regionu.

U stvarnosti, on povezuje japansku četvrt sa kineskom i slovi za simbol ovog šarmantnog grada, dok za većinu turista predstavlja vrhunac obilaska pokrajine Kvang Nam, pa stoga ne čudi činjenica što ga samo u toku jednog dana obiđu hiljade ljudi.

most
Foto preuzete sa portala kafenisanje.rs

Turiste, uglavnom, fascinira unutrašnji i spoljašnji arhitektonski prostor, ulice pune prodavnica slika, suvenira i voća, a zbog uskih kanala na kojima grad leži, u narodu je poznat i kao Venecija Vijetnama. Brojni restorani smešteni pored vode u svako doba imaju veliki promet, a plaže i ribarski brodići koji su posetiocima uvek na raspologanaju, samo upotpunjuju savršenu posetu Hoj Anu.

Sa druge strane, kada je u pitanju obilazak istorijskih znamenitosti, kupovinom kupona obezbeđen je ulaz na pet različitih atrakcija – muzej, pozorište, zanatske radionice, hram podignut u čast kineskog vojskovođe Guan Jua i tako dalje.

Na samo sat vremena vožnje od ovog bisera Vijetnama, nalazi se još jedan grad vredan pomena – Hue, koji je u periodu od 1802. do 1945. godine bio prestonica Vijetnama i koji je izgrađen u skladu sa starom istočnjačkom filozofijom – feng šuijem.

U starom gradu postoje tri tradicionalne kuće podignute od strane nekadašnjih trgovaca i one su otvorene za turističke posete, a najpopularnija aktivnost u večernjim satima ovde je ujedno i ona najzdravija – šetnja.

Tada se, iako su moguće gužve, najbolje može osetiti kako se pozitivna energija širi gradom, a mnogima je upravo to doba omiljeno ukoliko planiraju da se upuste u istraživanje prodavnica: pogotovo tokom letnjih meseci, kada je Venecija Vijetnama najposećenija.

Međutim, Hoj An je čaroban tokom svih dana u godini i iz tog razloga su na ulicama česti fotografi, čija dela su tu da podsete na priču o jednom od najprivlačnijih gradova na jugoistoku Azije.

Vijetnamac nije spavao 60 godina i svako veče radi istu stvar jer ne može da zaspi (VIDEO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link