Magazin Svet

Nemačka dodaje berlinsku tehno scenu na listu kulturne baštine UNESKO-a

berlinska tehno scena unesko
Foto: Agencja Fotograficzna Caro/Alamy

Poznato je da je Berlin već decenijama evropska prestonica tehno scene, kao koliko je ova subkultura doprinela kulturnom identitetu glavnog grada Nemačke.

Nemačko ministarstvo kulture i komisija UNESKO-a dodali su berlinsku tehno scenu na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa zemlje, u znak priznanja za doprinos scene kulturnom identitetu grada.

Klupska kultura prepoznata kao važan sektor

Berlinska mreža tehno klubova i muzičara (Clubcommission), opisala je ovaj potez kao “još jednu prekretnicu za berlinske tehno producente, umetnike, klupske operatere i organizatore događaja”, piše The Guardian.

– Ova odluka će nam pomoći da osiguramo da klupska kultura bude prepoznata kao vredan sektor, vredan zaštite i podrške – izjavio je za DW izvršni član odbora “Clubcommission-a”,

Više od decenije postoji kampanja da se tehno kultura i muzika dodaju na nemačku listu, koju predvodi “Rave the Planet”, neprofitna organizacija, koja podržava kulturu elektronske muzike.

“Čestitam svim kulturnim stvaraocima koji su oblikovali i doprineli berlinskoj tehno kulturi”, navodi grupa u saopštenju na društvenim mrežama. “Ovo je velika prekretnica za čitavu kulturu, a naša radost je neopisiva”.

“Rave the Planet” je podneo prijavu da tehno bude uvršten na listu u novembru 2022. godine.

Nakon regea i tehno na listi

Status nematerijalnog kulturnog nasleđa češće se dodeljuje tradicionalnijim kulturnim aktivnostima, kao što su malavijski ples Mvinoge, ili slovačka gajdaška kultura.

Međutim, nedavno priznanje, koju je  na UNESKO-voj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa dobio jamajčanski rege i ogromnog festivala Kumbh Mela u Indiji, podstaklo je lidere tehno zajednice u Berlinu da započnu kampanju, kako bi njihova scena bila uvrštena u nemački registar, koji je odvojen od UNESKO-ve liste.

Berlin kao inovativna umetnička meka

Tehno muzika je neodvojivi deo ovog grada, ističe Peter Kirn, didžej i muzički producent iz Berlina.

– U drugim gradovima ljudi ne bi prihvatili muziku koja je poprilično “teška”, čudna i puna sintisajzera i zaista brutalnih, distorziranih ritam mašina. Najčešće ne možete da ju pustite ni kada je vlada ekstaza u klubu, a kamoli za ručkom. A ovde je potpuno prihvatljivo da se uz ove ritmove igra za vreme ručka.

Tehno je postao utočište za ljude koji su marginalizovani, a Berlin je postao veoma privlačan kao mesto koje na kojem svašta može da prođe, posebno kada dolazite iz konzervativnijih sredina – izjavio je on 2021. godine za “Observer”.

Tehno scena je jedna od šest novina na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa u Nemačkoj, na kojoj su se našli i voćno vino i planinarenje.

Parada u Bavarskoj poznata kao Kirchseeoner Perchtenlauf, gde se prisutni oblače kao krznena čudovišta, takođe je dodata na listu.

Izvor: The Guardian

Berlin deli mladima vaučere od 50 evra sa kojima mogu da partijaju po klubovima (FOTO)

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link