Magazin Putovanja

Najstrašniji viseći most u Evropi dug je 517 metar, pri svakom koraku zurite u provaliju, a od pogleda zastaje dah (FOTO)

najstrašiji viseći most u evropi italija
Foto: Instagram/umbriatourism

Ukoliko obožavate avanture i nalet adrenalina, a još kao klinci ste maštali da se upustite u pustolovinu poput Indijane Džonsa, imamo pravu poslasticu za vas. Prelazak preko najstrašnijeg visećeg mosta u Evropi, koji se nalazi u Italiji, i najhrabrijima će naterati graške znoja na čelo.

Planinski region Umbrija u ovoj, inače mediteranskoj zemlji, jedini nema izlaz na more. Nalazi se u dolini reke Tibar, a na severozapadu se graniči sa čuvenom Toskanom.

Ovaj deo Italije mnogi turisti zaobilaze, ali ljubitelji prirode i planina dobro znaju da krije neverovatne predele, brojne pešačke staze i obilje lepote i uzbuđenja.

Najnovija atrakcija otvorena je nedavno – upravo ovde je izgrađen najviši tibetanski most u Evropi, koji povezuje dva sela na dva susedna brda.

Tibetanski, ili viseći most Selano, nije za one koji se plaše visine, ali će neustrašivi ljubitelji adrenalina zaista uživati!

Ima 1.023 stepenika, a između svakog se vidi provalija

Tibetanski mostovi su pešački, viseći mostovi, koji spajaju dva „uzvišenja“, odnosno čitavom dužinom se nalaze visoko iznad zemlje.

Često su izgrađeni od lanaca, zbog čega nisu kruti, već prilično fleksibilni.

Most u Umbriji povezuje sela Selano i Montesanto preko doline i jezera i proteže se 175 metara iznad zemlje, piše putnikofer.hr.

Atraktivni viseći mostovi već postoje širom Evrope, najpoznatiji su u Italiji, Portugalu i Andori, ali je ovaj po svojim karakteristikama postao evropski rekorder.

Dugačak je 517,5 metara, sastoji se od 1023 stepenika, a između svake stepenice nalazi se zastrašujući jaz, kroz koji se vidi provalija preko koje prolazi.

Prelazak nije za osobe koje imaju fobiju od visine

Kako biste prešli most, biće vam potrebno između 30 i 45 minuta. Prelazak, razumljivo, nije dozvoljen maloj deci, što je rešeno visinskim ograničenjem ulaska za posetioce .moraju da budu viši od 120 centimetara.

Upozoravaju da se iskustvo ne preporučuje onima koji imaju strah od visine, moraju biti dobrog psihičkog i fizičkog zdravlja, te u solidnoj kondiciji.

Tokom prelaska, svaki je posetilac je osiguran sigurnosnim pojasom, koji se pričvršćuje uz šinu duž mosta.

Most savladava visinsku razliku od 68 metara

Kako se navodi na sajtu ove atrakcije, most povezuje neka od najlepših umbrijskih sela, a svojom dužinom i visinom , dok se prelazi iznad reke Vigi, najviši je u Evropi.

Njegov konkurent je tibetanski most Arouka u Portugalu, koji ima skoro iste dimenzije, međutim, postoji značajna razlika između dva mosta.

Ovaj u Selanu ne ide pravo, već se posetioci penju i savladaju čak 68 metara visinske razlik,e u 517 metara dužine.

Kako je najavljeno, most će biti otvoren i leti i zimi, a karte se mogu kupiti putem interneta.

Ulaznica košta 25 evra, a ukoliko želite onu koja uključuje šatl prevoz između dve stanice, koštaće vas 30 evra.

Zamišljeno je da viseći most Selano bude deo kružne pešačke rute. Ona počinje od jezera Vigi u dolini, stiže do Kaskate dele Rote, prolazi kroz srednjevekovno selo Montesanto, a završava se prelaskom samog mosta, kako biste stigli do Selana.

Izvor: putnikofer.hr

Neverovatan most sa staklenim dnom visok 140 metara, strah i adrenalin privlače posetioce

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link