Balkan Magazin

Bokeljska mornarica na Uneskovoj listi svetske nematerijalne kulturne baštine

bokeljska-mornarica-1
Foto: Bokanews.me

Bokeljska mornarica, za koju se smatra da je najstarija postojeća pomorska organizacija na svetu, 2013. proglašena je za zaštićeno nematerijalno dobro Crne Gore.

Bokeljska mornarica upisana je danas na listu svetske nematerijalne kulturne bašitine Uneska.

Konferencija Komiteta za nematerijalnu kulturnu baštinu Uneska održana je u Parizu, javljaju Vijesti.

„Bokeljska mornarica je tradicionalna, nevladina pomorska organizacija osnovana u Kotoru u Crnoj Gori 809. godine. Njen nastanak vezuje se za dolazak moštiju Svetog Tripuna, zaštitnika grada Kotora. Sastavljena od zajednice pomoraca sa vojnim, ekonomskim, obrazovnim i humanitarnim funkcijama, Bokeljska mornarica je dva veka imala memorijalnu ulogu, čuvajući i promovišući pomorsku istoriju i tradiciju.

Članstvo je dobrovoljno i otvoreno za muškarce, žene i decu svih uzrasta. Organizacija je zasnovana na poštovanju ljudskih prava i verske, nacionalne i kulturne raznolikosti.

Tokom svečanih proslava, članovi nose šarene tradicionalne uniforme, nose istorijsko oružje i izvode tradicionalno kolo.

Bokeljska mornarica je okosnica godišnjih svečanosti Svetog Tripuna, koje se održavaju od 13. januara do 3. februara i obuhvataju procesiju i niz rituala u katedrali.

Spoljne svečanosti počinju tradicionalnim kolom Bokeljske mornarice, a zatim sledi procesija koja nosi mošti Svetog Tripuna glavnim gradskim trgovima i ulicama.

Hiljade gledalaca prisustvuju procesijama u istorijskom centru i posmatraju svečane događaje. U pripremama aktivnosti učestvuje i stotine žena, muškaraca i dece“, navodi se na sajtu Uneska.

Bokeljska mornarica, za koju se smatra da je najstarija postojeća pomorska organizacija na svetu, 2013. godine proglašena je za zaštićeno nematerijalno dobro Crne Gore.

Priča o Rizi Šurli i „afričkim đetićima“ je najuvrnutija lekcija iz istorije koju ćete čuti

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

44 Shares
Share via
Copy link