Srbija Vesti

Mađari za još 1 metar podižu žilet-ogradu na granici sa Srbijom

madjarska granica
Foto: A. Isakov

U utorak ujutru u selima Ruža i Ašothalom, koja se nalaze odmah preko granične linije u odnosu na subotičko prigradsko naselje Bački Vinogradi, mađarska policija uhvatila je ukupno 37 ilegalnih migranata na svojoj teritoriji, stoji u saopštenju objavljenom na sajtu mađarske policije. U prethodnih 24 časa uhvaćeno je 360 lica u povredi granice, a 175 je sprečeno da pređe privremenu ogradu na granici.

Prema njima su preduzete mere predviđene propisima, stoji u saopštenju, a to po pravilu znači da su vraćeni kroz kapiju na privremenoj ogradi koja postoji na mađarsko-srpskoj granici. Ove brojke predstavljaju tek deo migrantske populacije koja svakodnevno pokušava da pređe ogradu od žilet žice na srpsko-mađarskoj granici.

Nedavno je Peter Sijarto, mađarski ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine, boraveći u Subotici izjavio da su od početka godine sprečili ulazak 110.000 ilegalnih migranata u njihovu zemlju.

Uskoro će migrantima ilegalni prelazak granice biti dodatno otežan. U poslednjem broju, od 15. jula „Mađar kozlonja”, što je službeno glasilo mađarske vlade, objavljena je odluka da su se članovi kabineta Viktora Orbana složili da se uradi prilagođavanje postojeće ograde na mađarsko-srpskoj granici na način da se na postojeću dodaju elementi visine od jednog metra. Pod tačkom „b” u istoj odluci navedeno je da će se graditi ograda i na delu srpsko-hrvatske deonice u okviru Nacionalnog parka „Dunav–Drava”.

Drugi stav ove odluke odnosi se na prekoračenje budžetske stavke za manipulisanje migrantskom krizom, gde prekoračenje iznosi 19,5 milijardi forinti.

Mađarska je sredinom 2015. godine započela podizanje ograde na granici prema Srbiji u dužini od 175 kilometara, a ova ograda od žilet žice, tokom vremena je ojačavana i na nju je postavljana dodatna oprema. Tako sada postoje dva reda ograde između kojih se nalazi komunikacioni put za oružane snage, policiju i vojsku, ograda je opremljena i strujom niske voltaže koja u centre održavanja prijavljuje da je napravljen kontakt sa ogradom.

Na samoj ogradi montirani su i zvučnici koji upozoravaju da osobe koje se nalaze u njenoj blizini treba da se udalje, a osvetljena je i reflektorima. Mađarska policija i vojska opremljena je i termovizijskim kamerama, a odnedavno je najavljeno da će biti formiran i poseban odred graničnih policajaca u kojem će u prvo vreme biti angažovano oko dve hiljade ljudi.

I pored svih ovih mera odvraćanja, migranti ne prestaju da pokušavaju da pređu ogradu na srpsko-mađarskoj granici, u prvi mah je ograda sečena posebnim kleštima, a u poslednje vreme migranti koriste duge merdevine kako bi prešli granicu, a ne prezaju ni o napada na mađarske snage o čemu je policija našeg severnog suseda u više navrata u javnosti objavljivala video-snimke.

Subotička policija je u ponedeljak saopštila da je u okolini grada otkrila dva improvizovana migrantska kampa sa više desetina migranata. Prošle sedmice Operatvina radna grupa u kojoj je okupljeno više policijskih rodova preduzela je mere protiv 85 migranata u Subotici i okolini.

Izvor: Politika

U centru Budimpešte stan 400€, široki bulevari, blizina i povoljne cene privlače naše ljude

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

96 Shares
Share via
Copy link