Lifestyle Magazin

U centru Budimpešte stan 400€, široki bulevari, blizina i povoljne cene privlače naše ljude

budimpesta-2
Foto: ©Hungarian Tourism Agency

Lako biste mogli provesti godinu dana u Budimpešti i jedva zagrebati njenu površinu, ali ova dinamična metropola je grad koji zrači posebnom lepotom, arhitektonskom snagom i jedinstvenim identitetom.

Zbog blizine Srbiji, Mađarska je za mnoge naše ljude idealna zemlja za život.

Čime nas „Kraljica Dunava“ privlači?

Budimpešta ima otprilike 1,8 (do 2.000.000) miliona stanovnika, ali se na ulicama ne oseća prenaseljenost jer su bulevari široki, grad je podeljen na Budu i Peštu, ima osam mostova; Dunav je širok i vožnja ovom evropskom rekom je jedno od najlepših iskustava koje može doživeti kada ste u mađarskoj prestonici.

Organizovane ture su odlična prilika da upoznate grad i, između ostalog, saznate od lokalnih vodiča da su, recimo, u određenim stambenim zgradama niži slojevi društva živeli na višim spratovima, te da su imali manje prozore.

S druge strane, u Budimpešti se nalazi druga najveća sinagoga na svetu (prva je u Njujorku).

Ono što glavni grad Mađarske čini posebnim jeste i velelepna zgrada Parlamenta, zatim Statua slobode, Andraši bulevar koji je zaštitio UNESCO, a Pešta je definitivno ekonomsko-industrijsko-trgovački centar cele zemlje.

Zbog blizine Srbiji, Mađarska je za mnoge naše ljude idealna zemlja za život, posebno imajući u vidu dobar standard, relativno niske cene i troškove života, dobro organizovan javni prevoz, odličnu snabdevenost.

Kirija u Budimpešti?

Biznis.telegraf.rs je istraživao i kako se kreću cene stambenih kvadrata u Budimpešti, a prema aktuelnim informacijama sa sajta Numbeo, iz februara 2022, ako želite da iznajmite prosečan stan (sa jednom sobom) u centru Budimpešte to će vas mesečno koštati oko 400 evra, dok stan sa tri sobe u centru košta blizu 750 evra.

budimpesta-6
Foto: ©Hungarian Tourism Agency

Cene van centra su svakako niže.

Želite li da kupite stambenu jedinicu u srcu mađarske prestonice, cena po m2 za centar iznosi oko 2.940 evra, dok je cena za stanove van centra – oko 1.960 evra po kvadratu.

Numbeo dalje analizira da je prosečna mesečna plata u ovom gradu, posle oporezivanja, oko 850 evra.

Podsećamo vas i na podatak da je u januaru 2021. prosečna neto plata u Mađarskoj porasla na 775 evra, odnosno za 9,2 odsto više u odnosu na isti mesec 2020. godine.

Izvor: biznis.telegraf.rs

Vučić: Pruga Beograd-Budimpešta do 2024, od prestonice do Novog Sada za pola sata

18 Shares
Share via
Copy link