Magazin Putovanja

Neizvikane i svačijem džepu pristupačne: 4 evropske destinacije za putovanja u 2023.

slovačka
Foto: Shutterstock

Sa 2022. smo se pozdravili i sada je vreme posvetiti se ostvarivanju novogodišnjih odluka. Ona „Putovaću više“ sigurno je na toj listi, a taj plan je lakše ostvarljiv ako znamo koje su najjeftinije destinacije za putovanja u našoj blizini.

Putovanje u Lisabon, London, Prag ili Barselonu može biti skupa opcija, a ako radije birate neizvikana mesta na kojima nećete potrošiti budžet za nekoliko meseci, ove države na glasu su kao izrazito pristupačne. Osim toga, imaju izvrsnu tradicionalnu kuhinju, bogatu istoriju i kulturu kao i pregršt fenomenalnih atrakcija za koje će vam trebati nekoliko meseci da ih sve istražite, piše Putni kofer.

MAĐARSKA

Već nekoliko godina ta zemlja je na glasu kao jedna od najjeftinijih svetskih destinacija za putovanja. U njoj svaki putnik može da uživa u lokalnoj kuhinji i da bude zadivljen arhitekturom mađarskih gradova te šarmantnim pejzažima. Istovremeno, imate priliku da se okupate u nekoj od čuvenih termalnih banja.

Iako Mađarska nema izlaz na more, to je zemlja vode, s najvećim jezerom u srednjoj Evropi – Balaton. Ispresecana je moćnim rekama koje dele i definišu njene regije. Čak se i glavni grad Budimpešta može podeliti na dva dela: Budim s jedne strane Dunava i Peštu s druge strane. Osim toga, ta država ima više od hiljadu izvora termalne vode, a kupanje u tim vodama kao svakodnevno opuštanje ili kao deo medicinskih tretmana važan je deo mađarskog načina života.

Tu ćete pronaći i mnogo izvrsnih hotela od 5 zvezdica po ceni od 3 zvezdice, a i jeftinu privatnu sobu u centru Budimpešte je lako naći. Hosteli mogu koštati manje od 10 evra po noći, ali ako planirate da se dobro naspavate, izbegavajte one koji se reklamiraju kao „party mesta”.

Ako ste pak putnik koji je u potrazi za zabavom, noćni život Budimpešte nezamisliv je bez Ruin barova koji su u poslednjih nekoliko godina postali pravi mamac za turiste. Vole ih hipsteri, urbani, mladi, alternativni lokalci, grupe za devojačke i momačke večeri, turisti, svi oni željeni neobičnih lokala i dobrih vibracija. U njima možete popiti pivo, koktel ili sok, pojesti nešto na brzinu ili jednostavno plesati do dugo u noć.

SEVERNA MAKEDONIJA

U nekada bratskoj državi možete da posetite neke od najstarijih gradova i mesta u Evropi, probati vrhunsku kuhinju i uživati u prizorima netaknute prirode, koja nije pogođena masovnim turizmom. Reč je o jednoj od najjeftinijih i najpodcenjenijih evropskih destinacija, a sa svojom živahnom kulturom, jedinstvenom florom i faunom i toplim gostoprimstvom jednostavno će vas osvojiti na prvu.

Ta predivna država ima toliko toga da ponudi. Bogata je svetlucavim jezerima, slikovitim dolinama, planinskim masivima, nacionalnim parkovima, tradicionalnim seoskim kućicama i drugim spektakularnim prirodnim lepotama koje je čine savršenom za ljubitelje boravka na otvorenom.

To je stara zemlja s bogatom istorijom, a može da se pohvali i velikim brojem impresivnih crkvica i starih manastira. Stručnjaci veruju da se u temeljima tri makedonska manastira nalaze delovi krsta na kojem je razapet Isus Hrist. To je rodna zemlja Majke Tereze i Aleksandra Velikog.

U Makedoniji se nalazi i pećina Vrelo – jedna od najdubljih podvodnih pećina na svetu. Ukupna populacija iznosi oko 2 miliona, a jedna četvrtina stanovnika živi u glavnom gradu Skoplju. Ima jedno od najstarijih i najdubljih prirodnih jezera u Evropi – predivni Ohrid te vrhunsku tradicionalnu hranu. Za turiste, troškovi života u Makedoniji su vrlo jeftini, tako da uživanje u kvalitetnim delicijama po neverovatno niskoj ceni nije neuobičajeno.

SLOVAČKA

Čak i na tako malenom prostoru pronaći ćete sve, od prirodnih bogatstava i istorijskih spomenika do bogate narodne kulture i moderne zabave na užurbanim gradskim ulicama.

Glavni grad Slovačke je Bratislava i privlači turiste svojim noćnim životom, starim gradom i arhitekturom, kao i fascinantnim vrtovima. I već iza Bratislave postoje bezbrojna sela s najlepšim kućama, koje pomalo nalikuju onima iz bajki. Zahvaljujući tim selima, možete da vidite da Slovaci ne zaboravljaju svoje korene i tradiciju, istoriju i kulturu.

Slovačka je jedinstvena i po svojim istorijskim znamenitostima, odnosno starim dvorcima i tvrđavama. Najstarija tvrđava u Slovačkoj je Devin, a zgrada datira iz otprilike 868. Spiški dvorac, koji je uvršten na UNESCO-ovu listu svetske baštine, svojom je površinom jedno od najvećih svetskih utvrđenja. Dvorac Čachtice je legendarno mesto gde je nekada živela grofica Eržebet Batori. U zemlji postoji oko 220 dvoraca i više od 420 različitih istorijskih imanja.

Tu se možete baviti i aktivnim sportovima, poput planinarenja ili raftinga. Takođe, u Slovačkoj je razvijen biciklistički turizam za koji je uređeno čak 10 hiljada kilometara biciklističkih staza.

Istražite Bratislavu, glavni i najveći grad, posetite Košice, drugi po veličini grad koji datira iz 13. veka i obiđite katedralu sv. Elizabete. Uputite se u srednjovjekovni grad Banská Štiavnica koji je pod zaštitom UNESCO-a te šetajte predivnim Nacionalnim parkom Slovački raj. Otputujte u Slovačku, naučite nešto o istoriji i uživajte u jedinstvenoj atmosferi!

RUMUNIJA

Jedna od najraznolikijih zemalja na svetu. Od fascinantnih planina prekrivenih snegom, zelenih brežuljaka, šuma i vinograda, peščanih crnomorskih plaža te najveće i najbolje očuvane delte u Evropi, ta država ima za svakoga ponešto.

Nacionalna geografija opisala je rumunsku Transilvaniju kao „osećaj stare Evrope”, poznatu po livadama divljeg cveća, gotičkim utvrđenjima poput Drakulinog dvorca Bran i starim građevinama koje kao da su izašle iz nekog fantastičnog filma. Ako ikada osetite da vam treba odmor od vreve gradskog života ili digitalnog sveta, dođite i provedite nekoliko dana u transilvanijskom selu.

Na tipičnom planinarenju u popularnim planinama kao što su Piatra Craiului, Fagaras ili Apuseni možete pronaći tragove divljih životinja koje slobodno lutaju, pa čak i videti jelene, divokoze ili mrke medvede (zbog čega je važno ići s vodičem kako biste bili sigurni).

Za turiste, intrigantan deo putovanja u Rumuniju je nacionalna kuhinja. Odvojite vreme za istraživanje lokalnih jela, prošetajte dalje od tipičnih restorana ocenjenih na TripAdvisoru i probajte sjajnu uličnu hranu.

Rumuni su vrlo prijateljski raspoloženi, uslužni i ljubazni, posebno u manjim gradovima i na selima gde je stres svakodnevnog života znatno manji nego u Bukureštu, glavnom gradu kojeg su prozvali „Balkanski Pariz”, a čijem samom centru možete iznajmiti stan za nekih 5, 6 evra po osobi.

Izvor: Putni kofer

Najduža vožnja vozom na svetu, 7 dana bajkovitog putovanja kroz 8 vremenskih zona

Čitajte Luftiku na Google vestima

15 Shares
Share via
Copy link