Srbija Vesti

Dve osobe stradale na feratama samo u oktobru, PSS apeluje na planinarska društva i građane

pss
Printscreen

Planinarski savez Srbije izdao je saopštenje u kojem apeluje i upozorava javnost na neophodnost poštovanja planinarskih pravilnika, etičkih kodeksa i uputstava o korišćenju tehničke opreme. Osim na građanstvo, ovaj apel upućen je i planinarskim društvima.

Planinarski savez Srbije (PSS) saopštio je da su tokom oktobra dve osobe stradale na feratama u Srbiji i izrazili saučešće njihovim porodicama. Apelovali su na svest planinarskih društava i planinara o neophodnosti poštovanja planinarskih pravilnika, etičkih kodeksa i uputstava o korišćenju tehničke opreme.

U planinarske aktivnosti se ne kreće bez osnovne planinarske obuke, poručuju iz PSS-a.

Planinarski savez Srbije izrazio je saučešće porodici i prijateljima Dragane Ristić Mladenović iz Vranja. Planinarska zajednica iskreno žali za koleginicom koja je tragično nastradala protekle subote kod Petrovca na Mlavi, izvodeći planinarske aktivnosti na Via ferati “Gornjak”, navodi se u saopštenju Planinarskog saveza Srbije.

Tokom oktobra dvoje srpskih planinara izgubilo je život na feratama. Ti i slični tragični događaji su nam opomene, nažalost najokrutnije, da je planinarstvo lep, ali i opasan sport ukoliko se ne poštuju pravila i procedure, ističe se u saopštenju.

PSS je apelovao na svest planinarskih društava i planinara o neophodnosti poštovanja planinarskih pravilnika, etičkih kodeksa i uputstava o korišćenju tehničke opreme.

“Ujedno, želimo da skrenemo pažnju javnosti, da sa promenom godišnjeg doba dolaze i znatno nepovoljniji vremenski uslovi koji zahtevaju povećanu koncentraciju, dobru fizičku spremu, adekvatnu obučenost i opremljenost kao i da bez svega navedenog boravak u planini predstavlja ozbiljnu opasnost”, navodi se u saopštenju.

Početnicima ali i onima iskusnijima, ukazuju da se u planinarske aktivnosti ne kreće bez osnovne planinarske obuke, odgovarajuće specijalističke obuke i bez nadzora sportskih stručnjaka sa odgovarajućom dozvolom za rad.

“Nesreće su, nažalost, sastavni deo svakog sporta, upravo iz tog razloga Planinarski savez Srbije iz godine u godinu donosi sve strože pravne akte sa ciljem podizanja bezbednosti učesnika planinarskih akcija, a sa željom da u budućnosti imamo što manje nesreća sa tragičnim ishodom”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: RTS

Bahati planinari na Popovici napravili karambol, stanovnici ogorčeni, ni autobus ne može da prođe ulicom

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link