Putovanja Svet

Počela naplata ulaska vozila u Nacionalni park Tara – od 300 do 1.700 dinara po danu

nacionalni park tara
Foro: Printcreen

U zaštićenom području Nacionalnog parka Tara počela je naplata naknade za korišćenje vozila na motorni pogon, a cene su od 300 do 1.700 dinara po danu.

Kako je saopštilo Javno preduzeće Nacionalni park Tara, naknada se naplaćuje na ulaznim kapijama u Perućcu i na Kaluđerskim Barama.

Dodaje se da se ova naknada naplaćuje u skladu sa Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara, odnosno Odlukom o naknadama za korišćenje zaštićenog područja Nacionalni park Tara.

Za Prvu kategoriju motornih vozila do 1,3 metra visine, motocikli i putnička vozila, naknada je 300 dinara po danu, za Drugu kategoriju motornih vozila sa prikolicom visine do 1,3 metara i kombi vozila, naknada po danu je 500 dinara, dok Treća kategorija motornih vozila, visine 1,3 metara, odnosno autobusi i kamioni plaćaju 700 dinara po danu. Za četvrtu kategoriju motornih vozila, odnosno za sva vozila sa više od tri osovine, plaća se naknada od 1.700 dinara po danu.

JP Nacionalni park Tara naglašava da će se u prvom periodu naplata naknade vršiti po vozilu po danu, a predviđeno je i uvođenje desetodnevnih i godišnjih naknada ako se pribave potrebne dozvole i saglasnosti.

Ističe se da su od plaćanja ove naknade oslobođena fizička lica koja imaju prebivalište u zaštićenom području, ona koja su zaposlena na prostoru zaštićenog područja i koja obavljaju poslove ili vrše službene radnje u tom području, zatim fizička lica sa invaliditetom, kao i penzioneri sa najnižim iznosom penzije u smislu zakona kojim se uređuje penzijsko i invalidsko osiguranje uz podnošenje dokaza. Od plaćanja naknade su oslobođena i vozila sa registarskim oznakama Bajine Bašte.

U saopštenju se navodi i da prema Zakonu sredstva od naknada za korišćenje zaštićenog područja idu na namenski račun upravljača i mogu se trošiti za aktivnosti zaštite i razvoja zaštićenog područja.

Izvor: Tanjug

“Platili smo 260 €, dočekala ih je buđ i prljava posteljina”: Đačka ekskurzija na Tari pretvorila se u pakao

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link