Koronavirus Novi Sad

Lažni podaci o broju umrlih u KC Vojvodine. Osoblje je na ivici psihičkog i fizičkog sloma

Prošle nedelje je u jednom danu i to samo u jednoj od šest Covid jedinica KC Vojvodine preminulo 10 osoba, saznajemo od pouzdanih izvora.

Jedan od zaposlenih u KC Vojvodine, koji je tražio anonimnost, rekao je za Luftika.rs da je vrlo teško ispratiti ukupan broj umrlih i hospitalizovanih u toj zdravstvenoj ustanovi, jer jedinstven registar ne postoji.

– Podaci su razbacani po zonama, a izveštaje sa odeljenja skupljaju pojedinci, koji onda prave svoje registre – rekao je dobro obavešteni izvor našeg portala.

U atmosferi straha i pritisaka, retko ko od zaposlenih u KC Vojvodine je spreman da svoja iskustva ispriča glasno.

Međutim, zbog alarmantne situacije i sa ciljem upozorenja javnosti na veliki rizik od zaraze u Novom Sadu i Vojvodini, nekoliko njih je za Luftiku iznelo upozoravajuća saznanja i iskustva.

Prema rečima naših sagovornika, zaposlenih u KC Vojvodine, sistem je prenapregnut i gotovo sve je podređeno koronavirusu.

Kažu da je tok bolesti značajno drugačiji i duži nego u prvom talasu. Lečenje u proseku traje oko tri nedelje, što dodatno pogoršava situaciju, jer novi pacijenti stalno pristižu. Svakodnevno se prima oko 30 pacijenata u Covid centre KC Vojvodine. Jedna Covid jedinica se napuni za oko 3 dana.

Kako saznajemo, u KCV je trenutno 6 zona pretvoreno u Covid bolnice. Skoro je za tu namenu otvorena i Vojna bolnica u Petrovaradinu, a u planu je otvaranje i Jodne banje.

Sagovornici Luftike upozoravaju i na to da je lečenje ostalih (ne-covid) pacijenata otežano jer je sve podređeno epidemiji.

Bez nekih velikih teškoća za sada rade samo abdominalna hirurgija, Urgentni centar, neurologija i Betanija. Očekuje se da će sve operativne grane po klinikama ostati na 30 % kapaciteta, a 70% treba da se ustupi Covid bolnicama.

Većinu hospitalizovanih čine mladi ljudi i to muškarci. U ogromnoj većini klinička slika pokazuje bilateralnu pneumoniju (obostranu upalu pluća).

Najugroženiji su gojazni, kažu naši sagovornici.

Rad u intenzivnim jedinicama je još teži, a prema saznanjima naših sagovornika pulmolozi sa kameničkog Insituta obilaze pacijente na respiratoru, jer osoblje u KCV do sada nije u tom obimu radilo sa respiratorima, te, kako kažu, nisu iskusni u vođenju respiratornih pacijenata.

Strukturu osoblja čine internisti, anesteziolozi, epidemiolozi i medicinski tehničari. Koordinatori, prema rečima naših sagovornika “padaju s nogu i svako malo plaču”. Psihički i fizički su iznureni.

Naši sagovornici sumnjaju u zvaničnu statistiku broja zaraženih i preminulih i potvrđuju da su zaposleni pod velikim teretom, rizikom i pritiskom. Informacije se, kažu, ne smeju iznositi čak ni u krugu porodice.

Među zaposlenima vlada atmosfera straha i velike nervoze.

Kako izgledaju Majine ruke nakon što se 6 sati borila sa koronavirusom (FOTO)

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Kako je uvek neki anonimni,može li bar jednom neko da dokumentu je to što tvrdi ili samo pričaju da ima šta da kažu. Kako da i vama verujemo kad ste isti ko ovi na vlasti

579 Shares
579 Shares
Share via
Copy link