Magazin Novi Sad

Lekarka iz Novog Sada traži istragu o smrti svog brata, optužila KCV za nesavesno lečenje

mirela-eric
Foto: Printscreen N1

Tužilaštvo u Novom Sadu odbacilo je krivičnu prijavu koju je podnela lekarka Mirela Erić koja tvrdi da je njen brat Nebojša preminuo u Kliničkom centru Vojvodine zbog nesavesnog lečenja.

Kako piše N1, od posledica infekcije koronavirusom, u jeku epidemije, u julu 2020. godine, preminuo je Nebojša Erić iz Novog Sada. Zbog sumnje da je u Kliničkom centru Vojvodine nesavesno lečen, njegova sestra Mirela Erić, inače i sama lekarka, podnela je prošle godine krivičnu prijavu protiv te ustanove.

Iz KCV nisu imali komentar na ove optužbe, a novosadsko tužilaštvo je u utorak odbacilo krivičnu prijavu. Bez obzira na to, doktorka Erić kaže da će se žaliti i da je u ovom i ostalim slučajevima potrebna objektivna istraga.

Erić za N1 kaže da je njen brat primljen u KC Vojvodine sa obostranom upalom pluća i sumnja da on tada nije dobio adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Kroz osam dana je preminuo.

– Za preživljavanje pacijenata u jedinicama intenzivnog lečenja od izuzetne važnosti je dobra organizacija, kao i formiranje multidisciplinarnih, uigranih timova. Pacijenti koji su smešteni u jedinicama intenzivnog lečenja moraju biti pod stalnim nadzorom lekara raznih specijalnosti.

Nažalost, u timu nije bilo pulmologa. Niti jednom nije konsultovan. Za svo vreme boravka mog brata u jedinici intenzivnog lečenja, nije konsultovan niti pulmolog, niti radiolog, niti hematolog – kaže doktorka.

Na pitanje kako zna da je tako kaže – “na osnovu medicinske dokumentacije”.

– Nažalost, kod mog brata preskočene su neke terapijske metode, preskočeni su lekovi i primat je data intubaciji. Nije dobio kortikosteroide kada je trebalo, a u vreme kada je moj brat hospitalizovan, u primeni je bio odgovarajući protokol lečenja, i u njemu je jasno navedeno da se kortikosteroidi daju pacijentima u cilju zaustavljanja progresije bolesti, kao i izbegavanja mehaničke ventilacione terapije – objašnjava dr Erić.

Naglašava da je isto tako navedeno da se kortikosteroidi daju u cilju izbegavanja citokinske oluje.

Ona je istakla da su mu kortikosteroidi dati u 18 sati uveče, u četvrtak, 9. jula kada je već bilo kasno. Dr Erić je u krivičnoj prijavi navela je da je njen brat intubiran kada mu je zasićenost krvi kiseonikom bila 92 procenta, što smatra izuzetno čudnim.

Ceo tekst možete da pročitate na N1.

Eparhija bačka uputila podršku bivšoj upravnici KCV-a smenjenoj zbog „tajnog“ kovid odeljenja

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

178 Shares
178 Shares
Share via
Copy link