Putovanja Vesti

Vakcinacija neće biti jedini uslov za dobijanje kovid-pasoša

Kovid pasoši će verovatno biti u elektronskoj formi i vakcinacija ne bi trebalo da bude uslov za njihovo posedovanje, već se očekuje da bi i negativan kovid test mogao da bude dovoljan, izjavio je danas direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić.

On veruje da će građani imati svoj personalizovani QR kod preko kojeg bi se očitavali podaci o datumu testa ili vakcinacije, na osnovu kojih bi carinske kontrole dozvoljavale ulazak u određenu zemlju.

Seničić očekuje da će uvođenje ovakvih isprava biti regulisano na globalnom nivou, a sama ideja je, kako je rekao, potekla od međunarodnog udruženja avio-prevoznika (IATA) kako bi se avio-kompanije postepeno oporavile od velikih finansijskih gubitaka izazvanih pandemijom. Veruje da će inicijativa poteći pre svega od SAD-a i EU.

“Putnici koji budu želeli da putuju na ove destinacije bi morali da poseduju tu vrstu pasoša, što omogućava turističkom sektoru da nastavi da radi”, izjavio je Seničić za Tanjug, a prenosi portal 021.

Poznato je da turizam vegetira u katastrofalnom stanju, kao i da su pojedine avio-kompanije, poput australijskog Kanvasa, već postavile uslov putnicima posedovanje kovid pasoša za ukrcavanje na njihov let.

Bil Gejts: Efekti vakcinacije na proleće. Tokom leta se približavamo životu pre korone

214 Shares
214 Shares
Share via
Copy link