Koronavirus

Biće za sve: Bil Gejts okupio 16 farmaceutskih kuća za bržu proizvodnju i distribuciju vakcina

Kako bi se proizvodnja vakcina protiv koronavirusa ubrzala, a odobrene vakcine distribuirale što pre, Fondacija osnivača Majkrosofta Bil Gejtsa i njegove supruge Melinde potpisala je sporazum o saradnji na proizvodnji vakcina sa čak 16 farmaceutskih kuća. Kako je danas saopštila Fondacija, mnoge od tih kompanija odreći će se profita od tih vakcina i saglasile su se da sarađuju na planu razvoja sredstava za lečenje zaraze virusom korona.

– Farmaceutske kompanije složile su se da prošire kapacitete za proizvodnju lekova. Na primer, lek “remdesivir” je napravila kompanija Gilead, ali će se dodatne količine sada proizvoditi u fabrikama kompanije Fajzer. Nijedna kompanija nikada nije dozvolila da svoje fabrike konkurent koristi na ovaj način, a sada vidimo sličnu saradnju i kada je reč o vakcinama – rekao je Bil Gejts, a prenosi Srbija danas.

Takođe, one će obezbediti da stanovništvo širom sveta ima pristup vakcinama, kao i najnovijim testovima na Covid-19 i novim metodama lečenja te bolesti, što je, kako se navodi, do sada nezabeleženo.

– Između ostalog, kompanije su se složile da sarađuju na proizvodnji vakcina i da povećaju proizvodnju neviđenom brzinom, osiguravajući da se odobrene vakcine distribuišu što je ranije moguće – rekao je on.

Pristup ovih kompanija predstavlja signal vladama zemalja donatora da je farmaceutska industrija voljna da odigra svoju ulogu u ovom procesu, a sada je, kako se ističe u saopštenju Fondacije Bila i Melinde Gejts, trenutak da reaguju donatori, prenosi 021.rs.

Bil Gejts: Od kovida će umreti milioni, ali većina neće ući u statistiku

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

201 Shares
201 Shares
Share via
Copy link