Koronavirus Svet

Pandemija se ne sme koristiti za kršenje ljudskih prava i kažnjavanje onih koji kritikuju

Na prvom video sastanku Saveta UN za ljudska prava upozoreno je na opasnost od neograničenih ovlašćenja koje su pojedini vlastodršci obezbedili uvođenjem vanrednih stanja kao meri suzbijanja pandemije koronavirusa.

Pandemija korona virusa ne sme da bude „kart blanš“ za kršenje ljudskih prava, rekla je visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašle.

– Hitne mere mogu biti neophodne za rešavanje hitne zdravstvene situacije. Medutim, hitna situacija nije ‘kart blanš’ za ignorisanje obaveza prema poštovanju ljudskih prava – upozorila je ona.

Komesarka je rekla da hitne mere treba da budu „neophodne i srazmerne“ i dodala da je „duboko zabrinuta što su vlasti nekih zemalja uvele hitna neograničena ovlašćenja“.

Mnoge zemlje su pojavom epidemije korona virusa uvele vanredne mere, kao Madjarska u kojoj premijer Viktor Orban ima puna ovlašćenja, tokom vanrednog stanja koji je neograničenog perioda.

– Epidemija se u nekim slučajevima koristi kao opravdanje za uvodjenje represivnih mera u zakonodavstvu, a one mogu da ostanu na snazi dugo posle završetka vanredne situacije – rekla je Mišel Bašle.

Komesarka je takođe izrazila zabrinutost zbog ograničene slobode medija i izražavanja, strahujući da bi „takozvana borba protiv dezinformacije bila pretvorena u ućutkivanje kritike„.

– U mnogim zemaljama postoje izveštaji da su novinari kažnjeni jer su prenosili vesti o manjku maski, ili zdravstveni radnici koji su govorili o manjku zaštitne opreme. Negde su i obični gradjani kažnjeni jer su na društvenim mrežama prenosili poruke o pandemiji – rekla je ona i dodala da „kritika ne predstavlja zločin“.

Komesarka UN je pozvala vlade da znatno povećaju pristup tačnim informacijama i statističkim podacima o pandemiji korona virusa jer je „transparentnost od imperativnog značaja za spasavanje ljudi u slučaju sanitarne krize“.

Izvor: Beta

NDNV upozarava na cenzuru medija

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Facebook Messenger
  • Viber
  • Pinterest
  • More Networks
94 Shares
Copy link