Magazin Srbija

NDNV upozarava na cenzuru medija

Premijerka Ana Brnabić je donela Zaključak Vlade, koji je na snazi od juče 31.3.2020. godine, a kojim se ograničava izveštavanje o “preduzetim zdravstvenim merama i drugim informacijama koje se odnose na lečenje bolesti COVID-19”.

Tim povodom, oglasilo se Nezavisno udruženje novinara Vojvodine, koje je danas zatražilo od Vlade da hitno razjasni konfuziju oko Zaključka, kojim se navodno reguliše borba protiv dezinformacija u vreme pandemije korona virusa, a za koji medijska zajednica i javnost Srbije otvoreno sumnjaju da je pokušaj cenzure.

– U pravnom sistemu Srbije već postoje mere kojima se može ograničiti sloboda izražavanja zarad sprečavanja širenja lažnih vesti i dezinformacija. Očekivano bi bilo da nadležni državni organi, primene ta rešenja, a ne da Vlada donosi poseban Zaključak – navedeno je u saopštenju NDNV.

Podsetili su da je Vlada Srbije usvojila 28. marta zaključak o informisanju u vreme pandemije novog korona virusa, kojim se obaveštavanje javnosti centralizuje, a svima koji objave informacije koje se odnose na lečenje ove bolesti, a koje su saopštila „neovlašćena lica“ preti sankcijama koje važe za period vanrednog stanja.

Zaključak nije objavljen na veb-sajtu Vlade, niti je do danas iko zvanično saopštio da je usvojen.

NDNV čudi činjenica da je Vlada tim Zaključkom, za obaveštavanje javnosti o stanju i posledicama pandemije ovlastila isključivo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19.

– Da li mediji mogu da objavljuju istinite informacije, do kojih su došli istraživačkim radom, a koje nisu saopštene od strane Kriznog štaba? Ili će se – apsurdno – sve informacije do kojih mediji dođe iz drugih izvora a ne od Kriznog štaba smatrati netačnim i neproverenim – piše u saopštenju.

NDNV je zapitao i na osnovu čega je uvedena pretpostavka da su tačne samo one informacije koje dolaze od Kriznog štaba, dok informacije iz drugih izvora nisu tačne ili su neproverene, bez obzira da li odgovaraju činjenicama ili ne.

– Da konfuzija bude veća, Vlada navodi i da za prenošenje obaveštenja datih od strane neovlašćenih osoba, postoji mogućnost primene propisa koji se odnose na odgovornost i pravne posledice za širenje dezinformacija u periodu vanrednog stanja. Ako postoji samo mogućnost, da li to znači da će nadležni organi moći arbitrarno da odlučuju kada će primenjivati propise – navodi se u saopštenju.

NDNV je upozorio da se na taj način otvara mogućnost da novinari mogu da odgovaraju zbog krivičnog dela Izazivanje panike i nereda, samo zbog toga što informacija, iako je istinita i odgovara činjenicama, nije dobijena od Kriznog štaba.

– Na ovaj način Krizni štab bi mogao postati organ koji bi imao mogućnost da filtrira informacije koje će dolaziti do građana koji bi ostali uskraćeni za primanje tačnih, sveobuhvatnih i pravovremenih informacija, putem medija – piše u saopštenju i dodaje se da centralizovano informisanje nije informisanje, već cenzura.

Uz konstataciju da se ovom uredbom kontrola vlasti apsolutno onemogućava, NDNV je ocenio nedopustivim da bilo koja vlast preuzme monopol na istinu, jer je uzurpiranje istine izuzetno opasno, te vlast čini nedodirljivom, a građane lišava svih prava.

Izvor: Danas

Olja Bećković: Postoje dani kad nema časnijeg izbora nego ćutati i krstiti se

Čitajte Luftiku na Google vestima

Reklama

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

302 Shares
302 Shares
Share via
Copy link