Koronavirus Magazin Novi Sad

Novosadska novinarka uhapšena zbog teksta o Kliničkom centru Vojvodine

Ana Lalić, novinarka portala nova.rs, uhapšena je sinoć u Novom Sadu i određeno joj je zadržavanje od 48 sati nakon što ju je Klinički centar Vojvodine prijavio tužilaštvu zbog njenog teksta o lošim uslovima u ovoj ustanovi, javlja Raskrikavanje.

Novosadski novinar Žarko Bogosavljević, koji je bio prisutan na licu mesta, kaže da su joj oduzeti laptop i mobilni, stan pretresen, a ona u pratnji advokata odvedena oko ponoći u policijsku stanicu.

Kako je saopštio portal nova.rs, policija je novinarki došla na vrata zbog teksta “KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre”.

U ovom tekstu, Lalić je ukazala na loše uslove u kojima se radi u Kliničkom centru Vojvodine (KCV). Novinarka je, kako se navodi u tekstu, pokušala da dobije komentar iz Kliničkog centra, ali bezuspešno.

Uprava KCV je, međutim, nakon objavljivanja teksta prijavila novinarku tužilaštvu “zbog uznemirenja javnosti i narušavanja ugleda”, kako navodi portal nova.rs.

U saopštenju dostavljenom medijima Klinički centar Vojvodine izrazio je ogorčenje zbog “netačnog, neproverenog i zlonamernog izveštavanja o radu te ustanove”.

“Obaveštavamo javnost da su sve iznete informacije objavljene u tekstu (na portalu Nova S) pod naslovom ‘KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre”, neistinite i da KCV raspolaže dovoljnom količinom potrebnih lekova, sanitetskog materijala i lične zaštitne opreme.

“Ovo je prilika da apelujemo na sve predstavnike medija o značaju objektivnog i tačnog izveštavanja, posebno u vanrednoj situaciji, kada se suočavamo sa epidemijom virusa korona jer su, kao i zdravstveni radnici na istom zadatku- zdravstveni radnici da se bave lečenjem, a novinari istinito da izveštavaju, jer nam je zajedničko briga o građanima. Neophodno je da predstavnici medija, naročito u ovakvim situacijama preuzmu visok nivo socijalne i profesionalne odgovornosti”, saopšteno je iz službe za odnose sa javnošću KCV-a.

Lalić je odgovorila na saopštenje Kliničkog centra Vojvodine.

“U jednom se moram složiti sa Kliničkim centrom Vojvodine: ugled vam jeste narušen, ali ne mojim pisanjem, već vašim sramotnim tretmanom sopstvenih radnika. Ugled vam jeste narušen time što, umesto da zaštitite sopstvenu profesiju od politikantstva, podržavate i učestvujete u licemerju i vlastodržačkoj zameni teza da su građani krivi što imamo najmanji broj zaraženih u regionu, a najviše preminulih”, napisala je Lalić.

Naglasila je da je ugled lekara ugrožen jer “ne stoje iza svojih diploma”.

“…i ne kažete ono što i većina vaših kolega iz cele Evrope: ‘U problemu smo. Nemamo zaštitnih sredstava. Nemamo dovoljno medicinskih radnika. Treba nam pomoć'”, rekla je Lalić.

Naglasila je i da “ni po koju cenu” neće odati svoje izvore koji su joj anonimno govorili o lošem stanju u Kliničkom centru Vojvodine u toku pandemije.

“Možete pretiti i narodnom milicijom i tužilaštvom, ja svoje izvore nikome, ni po koju cenu odati neću, jer, za razliku od vas, ja brinem o njihovim životima i sudbinama”, napisala je Ana Lalić.

Žarko Bogosavljević, novinar iz Novog Sada, došao je u stan Ane Lalić kada je čuo da je policija kod nje. Policajac joj je, kako kaže, rekao da su došli zbog sumnje da je počinila krivično delo izazivanje panike i nereda, da će morati da joj pretresu stan i odvedu je na razgovor u policiju.

“To se dešavalo oko 11, pola 12, nekoliko policajaca je došlo u njen stan u Novom Sadu, kada je došao advokat obavili su pretres i koliko znam oduzeli joj laptop i mobilni”, kaže Bogosavljević za Raskrikavanje.

Nakon toga, Ana Lalić je odvedena u stanicu.

Njen advokat Srđan Kovačević je na Tviteru objavio da joj je određeno zadržavanje od 48 sat i za Raskrikavanje potvrdio da se sumnjiči da je izvršila krivično delo izazivanje panike i nereda.

Informacije o koroni daju Ana Brnabić ili lica koje ovlasti Krizni štab

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
419 Shares
419 Shares
Share via
Copy link