Lifestyle

Koliko dugo smete da uzimate pilule za kontracepciju

Veliki broj žena širom sveta koristi pilule za kontracepcijum kako bi sprečile neželjenu trudnoću. Ali, sigurno ste se nekad zapitale koliko dugo možete da ih uzimate i da li hormoni u pilulama za kontracepciju mogu dugoročno da utiču na plodnost.

Stručnjaci kažu da pilule za kontracepciju nemaju dugoročan efekat na plodnost žena. Međutim, iz nekih drugih razloga mogu malo da zakomplikuju ostajanje u drugom stanju.

„Govoreći o većini metoda kontracepcije, kada prestanete da ih uzimate, ovulacija se reguliše za nekoliko nedelja“, kaže ginekolog novi sad Nikol Menert.

„Gotovo odmah se nivo hormona vraća u normalu“.

To što dr Menert govori je dokazala i nauka. Studija je pokazala da uzimanje pilula za kontracepciju nema efekat na plodnost, pa je 21 odsto žena ostalo u drugom stanju nakon jednog ciklusa od prestajanja uzimanja pilule. Ostalih 79 odsto žena je zatrudnelo u toku godine nakon što su se „skinule“ sa pilula za kontracepciju.

Zašto neke žene mogu da zatrudne samo mesec dana nakon prestanka hormonske kontracepcije, a drugima treba do godinu dana, ili čak više?

Jedno objašnjenje ima veze sa godinama u kojima odlučite da više ne uzimate pilulu.

„Što duže pilulom odlažete trudnoću, to ste stariji, a kao rezultat toga, i jaje je starije i teže je oploditi ga“, kaže ginekolog.

Druga potencijalna komplikacija tiče se endometrijuma. Jedna od dobrih strana pilule za kontracepciju je ta što je menstruacija slabija dok uzimate pilulu, ali manje krvarenje znači i tanji endometrijum, kaže ginekolog Debra Vikman.

Dok pijete pilulu, endometrijum je tanji, a to umanjuje šanse za trudnoću. Kada prestanete da koristite ovu vrstu kontracepcije, moguće je da će biti potrebno neko vreme da se vrati normalna debljina endometrijuma.

Profesorka ginekologije Meri Džejn Minkin ipak ističe da je svaka žena drugačije, tako da se nekima debljina endometrijuma vraća odmah ili za nekoliko meseci, dok je drugima potrebno duže vremena.

„Zbog toga često savetujem pacijentkinjama da tek dva do tri meseca nakon prestanka uzimanja pilule pokušaju da ostanu u drugom stanju, kako bi dale telu malo vremena da se prilagodi“.

Postoji li onda ograničeno vreme koliko je bezbedno da uzimate pilule za kontracepciju, kako biste izbegli potencijalne komplikacije? Ne.

„Ne možemo da kažemo da nije bezbedno da žene uzimaju pilule duže od nekoliko meseci ili nekoliko godina, jer je to sve individualna stvar“, kaže dr Vikman.

To znači da bez obzira da li uzimate pilule ili ne, trebalo bi da razgovarate sa svojim lekarom ako primetite bilo kakve promene u menstrualnom ciklusu.

Plodnost bi trebalo da se vrati u normalu kada prestanete da koristite kontracepciju. A ako ne uspete odmah nakon toga da zatrudnite, ne paničite.

„Telu je često potrebno neko vreme da se nakon pilula vrati u uobičajen ovulatorni ciklus. Kod većine žena se to vrati, i kada ovulacija postane normalna, ne bi trebalo da pilule imaju bilo kakav dugoročni efekat na plodnost“, kaže specijalista za reproduktivno zdravlje dr Dženifer Vajder.

Da biste pomogli telu da se što pre vrati u normalu, dr Vajder savetuje da izbegavate stres.

To što brinete jer niste odmah ostali u drugom stanju može da vas uvede u „vrzino kolo“ stresa. Ako vam sve deluje normalno, opustite se i pustite telo da odradi svoj posao.

6 razloga zbog kojih vam kasni, a nije trudnoća – proverite sve

Izvor: Mondo

Tamara Obradović

Običan konzument društvenih mreža, američke literature i pomfrita.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

Share via
Copy link