Lifestyle

Kako najlakše da zatrudnite?

Sve više parova uprkos želji da dobiju bebu ne mogu to da uspeju. Osim objektivnih fizičkih prepreka, postoje i faktori na koje može da se utiče i time poveća šansa za začeće. U nastavku teksta saznajte kako najlakše da zatrudnite.

Kod zdravih žena i muškaraca, najveći broj začeća se događa u prvih šest meseci redovnih seksualnih odnosa. U prvih mesec dana, 30 odsto parova će napraviti bebu. Oko 85 odsto žena koje redovno imaju odnose, zatrudneće u periodu od godinu dana. Oni parovi koji nakon godinu dana redovnih odnosa ne naprave bebu, trebalo bi da urade pretrage – kako bi se utvrdilo da li je neko od njih dvoje neplodan. Kod nekih parova će se pokazati da je sve u redu i da samo treba da budu uporni. U drugim slučajevima, jedino rešenje je vantelesna oplodnja. Međutim, postoje parovi kod kojih može da pomogne i samo menjanje (nezdravih) životnih navika.

Najbolji period za trudnoću

Mogućnost začeća više zavisi od toga koliko majka ima godina, a godine oca skoro da nisu važne. Žene najlakše mogu da zatrudne do 26. godine, već od 27. godine ta sposobnost blago opada, a znatno se smanjuje nakon 35. godine. Nakon 40. godine, sposobnost da žena ostane u drugom stanju je vrlo niska, a sa godinama samo opada, tako da je spontana trudnoća iznad 45. godine izuzetno retka pojava. Parovi koji odugovlače sa odlukom da postanu roditelji, treba da budu svesni da – kako vreme prolazi i kako postaju sve stariji, njihova sposobnost da naprave bebu se sve više smanjuje.

Takođe, mogućnost da žena zatrudni zavisi od njene ovulacije i kvalitetnih spermatozoida kod muškarca. Žena može da ostane u drugom stanju pet dana pred ovulaciju, najčešće dan-dva pre ovulacije, dok nakon nje više ne postoji ta mogućnost.

Žene mogu da prepoznaju ovulaciju praćenjem izgleda i količine cervikalne sluzi, ili određivanjem prisutnosti hormona luteinizacije (LH) mokraći. U vreme ovulacije, cervikalna sluz je potpuno prozirna i retka, skoro kao voda.

Na to da li će doći do začeća, veliki uticaj ima kvalitet spermatozoida. Naime, njihov kvalitet se menja sa dužinom apstinencije. Pokretnost, morfologija i broj spermatozoida je najveći nakon apstinencije koja traje dva-tri dana. Duža apstinencija smanjuje sposobnost oplođenja. Zbog toga, najveće izglede za začeće imaju zdravi parovi koji nekoliko dana pred ženinu ovulaciju imaju odnose svakog ili svakog drugog dana.

Računica

Da bi se odredio Indeks telesne mase – BMI, potrebno je da se telesna težina, izražena u kilogramima, podeli sa telesnom visinom izraženom u metrima i pomnoženom sa dva: BMI = TT (kg)/TV (m)x2
Promenite loše navike

Dosadašnja istraživanja su pokazala da neke životne navike zaista imaju uticaj na vreme koje protekne od prvih pokušaja do uspešnog začeća, premda njihov značaj nije posebno veliki, i verovatno nije odlučujući. Promene u nekim životnim navikama sigurno mogu da poboljšaju sposobnost da žena zatrudni.

Pušenje

Pušenje je široko rasprostranjeno, a prema statističkim podacima – u razvijenim zemljama puši oko 18 do 20 odsto žena koje su u plodnom periodu. Kod 13 odsto žena, pušenje se navodi kao glavni razlog smanjene sposobnosti začeća. Smatra se da pušenje ima nepovoljno delovanje ako žena puši više od 10 cigareta dnevno.

Razlog za smanjenje plodnosti žena koje puše nije precizno utvrđen.

Prema statističkim podacima u razvijenim zemljama puši oko 18 do 20 odsto žena koje su u plodnom periodu. Kod 13 odsto žena, pušenje se navodi kao glavni razlog smanjene sposobnosti začećaali pretpostavlja se da brojni otrovi iz duvanskog dima imaju nepovoljan uticaj na sluznicu jajovoda, kvalitet cervikalne sluzi i jajnih ćelija. Duvanski dim ima i nepovoljan uticaj na sposobnost implantacije zametka u ranoj fazi trudnoće, pa su kod žena koje puše učestaliji rani spontani pobačaji. Danas se sumnja da duvanski dim uzrokuje prevremeno starenje jajnih ćelija, koje kao takve postaju manje sposobne da budu oplođene.

Mitovi o trudnoći koje u potpunosti treba da ignorišete

Pušenje značajno smanjuje ne samo broj žena koje uspešno mogu da zatrudne, već i produžava razdoblje potrebno za postizanje trudnoće. Ono što dodatno brine, jeste i podatak da je kod žena koje puše smanjena sposobnost da zatrudne uz pomoć vantelesne oplodnje. To znači da žene koje ne puše – imaju veće šanse da zatrudne na taj način!

Sumnja se i da pušenje u trudnoći može da ošteti jajnike ženskih fetusa, kao i testise muških, pa je povećana učestalost neplodnosti potomstva još jedan nepovoljan uticaj pušenja kod žena. Kada su u pitanju muškaraci, pušenje smanjuje kvalitet spermatozoida. Jedno istraživanje pokazuje da je broj spermatozoida kod pušača smanjen za 23 odsto, a njihova pokretnost za 13 odsto.

Uhranjenost

Kod žena koje imaju prekomernu telesnu težinu, tačnije kod kojih je Indeks telesne mase – BMI (Body mass index) iznad 27, smanjuje se učestalost ovulacija. Nepovoljan uticaj na učestalost ovulacija ima i preterana mršavost. Kada je BMI niži od 17, remeti se ovulacija, a često se dešava da kod preterano mršavih žena dođe do prestanka ovulacije (anovulacija). Uticaj debljine ili mršavosti na plodnost muškaraca još nije detaljnije istražena, ali se pretpostavlja da i kod njih ekstremi remete fertilnost. Naime, i debljina i mršavost menjaju koncentraciju steroidnih hormona koji su uključeni u proizvodnju spermatozoida. One osobe čiji je BMI između 18,5 do 25 imaju najmanji zdravstveni rizik i težinu koja je optimalna za reprodukciju.

Fizička aktivnost

Preterano vežbanje može da remeti spontano začeće i umanji šanse da žena zatrudni ako se podvrgne vantelesnoj oplodnji. Neke studije su pokazale da se spontana ovulacija ozbiljno remeti kod žena koje intenzivno vežbaju više od sedam sati nedeljno. Kod žena koje se podvrgavaju postupcima vantelesne oplodnje, ishod se ozbiljnije remeti već nakon samo četiri sata vežbanja nedeljno. Uzrok može da bude nepovoljno delovanje vežbanja na stvaranje hormona hipotalamusa, koji utiče na rad hipofize i jajnika, zatim nepovoljno delovanje na funkciju žutog tela,Parovi koji odugovlače sa odlukom da postanu roditelji, treba da budu svesni da – kako vreme prolazi i kako postaju sve stariji, njihova sposobnost da naprave bebu se sve više smanjuje ili prekomerno mršavljenje izazvano intenzivnim vežbanjem.

Zanimljivo je, međutim, da umereno vežbanje sa ciljem smanjenja količine masnog tkiva i mršavljenja može povoljno da utiče na ponovno uspostavljanje ovulacije ukoliko su u pitanju žene kod kojih je prethodno ovulacija bila neredovna zbog prekomerne težine. Dakle, ako je cilj vežbanja mršavljenje radi povećanja plodnosti, trebalo bi povesti računa o pravilnoj ishrani, uz redovno umereno vežbanje.

Alkohol

Smatra se da kod žena koje piju više od “standardne” količine (više od četiri pića nedeljno) postoji veći rizik da imaju problema da zatrudne. “Jedno piće” se definiše kao 3,5 decilitra piva, 1,5 decilitar vina ili 0,3 decilitra žestokog alkohola. Umerena konzumacija alkohola kod muškaraca nije pokazala nepovoljan uticaj na reprodukciju.

Uticaj načina ishrane, kofeina, teina, raznih dijeta, zagađivača iz okoline, ili droga na začeće nije u većoj meri istražen.

Ukoliko želite da zatrudnite ove navike izbacite iz života

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
89 Shares
Share via
Copy link