Magazin

6 razloga zbog kojih vam kasni, a nije trudnoća – proverite sve

Ne izostaje menstruacija samo kod žena koje su trudne, već postoji još niz razloga zašto se to dešava. Usled određenih aktivnosti ili stanja, menstrualni ciklus se može poremetiti i prouzrokovati neredovne cikluse ili čak potpuni izostanak krvarenja.

Evo šest razloga zašto je menstruacija neredovna ili potpuno izostaje:

 1. Rana menopauza

Prema istraživanjima, na svakih sto žena, jedna će ranije ući u menopauzu, i to pre navršene 40. godine života. Ukoliko više nemate menstruacije ili se pojavljuju sporadično, posetite svog ginekologa. Takođe, ako imate talase vrućine, znojite se noću, nepravilno spavate ili vam je vagina jako suva, posavetujte novi sad dobar ginekolog.

 1. Previše stresa

Stres je veliki neprijatelj ljudskog zdravlja i krivac za mnoge probleme – gubitak kose, besane noći, problematičnu kožu, promenljivu telesnu težinu itd. Stres je, takođe, krivac i za neredovne menstrualne cikluse.

Naime, deo mozga, odgovoran za proizvodnju hormona ključnih za reprodukciju, loše reaguje na stresne situcije što dovodi do poremećaja u proizvodnji hormona. To pak dovodi do neredovnih menstruacija ili čak potpunog izostanka ciklusa.

tuga-strah-zena-plac-prsti
Foto: pixabay.com
 1. Reakcija na lekove

Postoje određene vrste lekova koje telu signaliziraju da zaustavi menstruaciju. Tu se može raditi o nekim antibioticima, kontracepcijskim pilulama i antidepresivima koji narušavaju nivo hormona u telu. Zato je važno posavetovati se sa lekarom o mogućim neželjenim dejstvima.

 1. Previše vežbanja

Ovo se odnosi samo na treninge koji zahtevaju ekstremnu izdržljivost i kondiciju, kao što su maraton ili odbojka sa tabelama rezultata. Naime, tokom vežbanja, telo reaguje ako smatra da se troši previše energije na način da deaktivira sve funkcije za koje smatra da nisu toliko bitne, a jedna od njih je i menstruacija. Ali, čim se režim vežbanja vrati u normalu, i ciklusi će biti uredni.

 1. Nepravilno spavanje

To može uticati na redovnost menstrualnih ciklusa jer je dobar i pravilan san itekako važan za normalno funkcionisanje celog tela. Do poremećaja s ciklusom zna da dođe kod žena koje su na putovanju prilikom kojeg menjaju vremensku zonu ili kod onih koje rade noćne smene.

 1. Promena težine

Ako izgubite ili dobijete nekoliko kilograma, razloga za brigu nema. Ali, ako drastično smršate ili se ugojite, tada može da dođe do izostanka menstruacije. Radi se o tome da telu treba određena masnoća za ovulaciju, a ako žena izgubi jako puno kilograma, te masnoće neće biti dovoljno. U slučaju nagle prekomerne težine, porast masnih ćelija povećava nivo estrogena koji zaustavlja proizvodnju jajašaca, a time i menstruaciju, prenosi Mirror.

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

 • Facebook
 • Twitter
 • LinkedIn
 • Facebook Messenger
 • Viber
 • Pinterest
 • More Networks
Copy link