Koronavirus Srbija

Kisić Tepavčević: Došlo je do skoka broja obolelih, situacija u Vranju se mogla srpečiti

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da je došlo do određenog skoka broja obolelih poslednja dva dana, ali je skok na račun širenja infekcije unutar nekog zatvorenog kolektiva, što se znatno razlikuje od širenja u opštoj populaciji.

– Do ovoga nije trebalo da dođe i moglo se sprečiti, ali je bolje i to nego da je takva situacija u čitavoj zemlji – rekla je ona.

Dodala je da je bitno naglasiti da su novootkriveni slučajevi u Vranju uglavnom asimptomatski oblici infekcije i, da se ne sprovodi aktivan nadzor nad ovim oboljenjem, ovi slučajevi infekcije se ne bi ni otkrili.

Prema njenim rečima, sve manje osoba ima generalno indikaciju za testiranje.

– Koliko god se trudili, koliko god tragali za svakom pojedinačnom osobom koja može da bude nosilac infekcije, jedan od boljih indikatora je da ima sve manje osoba koji zadovoljavaju definiciju slučaja za testiranje – istakla je ona, prenosi N1.

Imajući u vidu tok epidemije na nivou čitave zemlje, to ide željenim tokom ka postepenom gašenju epidemije, kaže Kisić Tepavčević.

– Imali smo širenje u određenim kolektivima, sprečilo se dalje širenje, ali je uticalo na skok brojeva kada je u pitanju sagledavanje celokupne epidemiološke situacije – rekla je Kisić Tepavčević.

Govoreći o Vranju i Leskovcu, ona je rekla da nema novih žarišta.

– Ovaj virus pokazuje na ovim primerima kako se jednostavno širi ukoliko se dozvoli da uđe u zatvoreni kolektiv i kako jednostavno pronađe osobu ako se ne pridržavamo mera prevencije, pogotovo je to favorizovano u uslovima gde se puno radno vreme boravi u zatvorenom prostoru – rekla je ona.

U Srbiji 89 novozaraženih, 30 u Vranju, Brnabić za sutra zakazala sednicu Kriznog štaba

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

41 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap