Novi Sad Zdravlje

4 crvena alarma zbog kojih bi trebalo da se javite kardiologu

Cardios Kardiolozi.cdr

Kardiologija je grana interne medicine koja se bavi prevencijom i dijagnostikom bolesti srca i krvnih sudova. Kardiolog je lekar specijalista za otkrivanje i lečenje bolesti srca i kardiovaskularnog sistema.

Na prvom pregledu, uz uzimanje anamneze (istorije bolesti), obavezan je i ekg i ultrazvuk srca. Ukoliko se utvrde neke abnormalnosti sprovode se dalje analize u cilju prevencije ozbiljnijih srčanih oboljenja i u krajnjem cilju sprečavanja infarkta,koji može biti fatalan.

Kada je potrebno javiti se na pregled kardiologa?

Ako često imate sledeće tegobe:

 • kratak dah, osećaj da ne možete da se nadišete,
 • bolove u grudima,
 • “Lupanje” srca,
 • visok krvni pritisak,

i ukoliko nemate tegobe, a u porodici imate bolesti srca obavezno zakažite pregled kod kardiologa. Pacijenti koji su imali srčani udar u obavezi su da se redovno javljaju na preglede kardiologa.

Bolesti kod kojih kardiolog može da vam pomogne:

Ateroskleroza, atrijalna fibrilacija, aritmije, kongenitalna bolest srca, koronarna bolest srca, kongestivna srčana bolest, visok holesterol i trigliceridi u krvi, perikarditis…

Među najznačajnijim faktorima rizika za nastanak srčanih tegoba su visok krvni pristisak, visok nivo holesterola, upotreba duvana, fizička neaktivnost i šećerna bolest.

Svetska federacija za srce upozorava da najmanje 85% prevremenih smrtnih ishoda može da se spreči kontrolom glavnih faktora rizika.

Prema najnovijim podacima bolesti srca su najčešći uzrok smrtnosti na našim prostorima.

Bolesti srca i krvnih sudova predstavljaju vodeći uzrok smrti u svetu – oko 17,9 miliona ljudi je u 2019. na globalnom planu umrlo od ovih stanja, što predstavlja oko 32% svih smrtnih ishoda. Među ovim bolestima, ističu se srčani i moždani udar, koji su udruženo činili čak 85% zabeleženih smrtnih ishoda od kardiovaskularnih bolesti u 2019. godini, na nivou sveta

Poslednji podaci iz 2022. godine govore da je u našoj zemlji, broj umrlih od bolesti sistema krvotoka iznosio 51624.

Značajan broj ovih bolesti može se sprečiti upražnjavanjem zdravih stilova života i redovnim preventivnim pregledima. Više o značaju preventivih pregleda možete pročitati na našem blogu.

Pregledi koje možete zakazati u Cardios poliklinici u Novom Sadu su:

 • Ultrazvuk srca (Ehokardiogram)
 • Elektrokardiogram (EKG)
 • 24h Holter EKG
 • Holter arterijskog krvnog pritiska
 • Ergometrija – test opterećenja
 • Stres ehokardiografija
 • CFR test -Rezerva koronarnog protoka

Deteljnije o svakom pregledu možete pročitati na našem sajtu.

U poliklinici Cardios tim lekara kardiologa predvodi iskusni kardiolog dr Nikola Agbaba. Pregled možete zakazati i kod dr Dušana Banovića, mr sci. med. dr Nenada Tomića, dr Borislava Dolamića. Više o našim lekarima možete pročitati na sajtu poliklinike.

Tu smo da vam pružimo sveobuhvatnu negu koja počinje preciznim dijagnostičkim metodama i nastavlja se individualno prilagođenim terapijama. Tu smo da Vam pružimo podršku i rešenja.

Kontaktirajte nas već danas kako biste zakazali pregled ili konsultaciju.

Pregled možete zakazaiti putem telefona na broj 021/27-000-31 ili putem kontakt forme:

Vaše srce je naš prioritet.

Poliklinika Cardios – zdravlje na novoj adresi

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika Promo

Ovo je promotivni tekst stvoren u laboratoriji redakcije portala Luftika. Ako želite da vaš brend bude ovako predstavljen, kontaktirajte nas na marketing[@]luftika.rs.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link