Magazin Putovanja

Kanjon Jerme je prirodno blago Srbije, blizu je Pirota i jedinstven na planeti

kanjon jerme
Printscreen

Srbija se može i treba pohvaliti prelepom prirodom, istorijom, mitovima, legendama i fenomenima koje u sebi kriju fantastičan turistički potencijal. Država do danas nije prepoznala značaj mnogih lokaliteta, a neka od njih urušena su zbog štetnog uticaja čoveka i njegove pohlepe za jednokratnim profitom.

Važno je pre svega obezbediti uslove za razvoj turizma i preduprediti sve štetne posledice koje on može nositi sa sobom.

Jedna od mnogih skrivenih prirodnih lepota nalazi se nadomak Pirota, ali srećom komercijalni  turizam i dalje nije ostavio neke dramatične posledice.

Kanjon reke Jerme očaravajući je predeo i važi za najuži, ali i jedan od najlepših kanjona na svetu. On se nalazi na oko 30 kilometara od Pirota, na tromeđi sa Dimitrovgradom i Babušnicom. Kanjon je najlepši u onom delu reke koji povezuje Asenovo kale i selo Vlasi, gde se može uživati u prelepom krajoliku dužine nekoliko kilometara.

Na pojedinim delovima stene su međusobno odvojene tek nešto više od metar. Divljina je prva asocijacija na ovaj predeo Srbije u pirotskom kraju. Tamo i dalje nema mnogo znatiželjnih turista, tim predelima i dalje vladaju divlji lepotani poput risa i surog orla.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kanjon reke Jerme (@visitjerma)

Ovo je pravo čudo brdovitog Balkana na jugoistoku naše zemlje za koje malo ko u Srbiji zna.

Zbog toga je kanjon reke Jerme i dalje tajnovit i sačuvao je iskonsku lepotu. Kanjon Jerme svojim strmim liticama, koje na pojedinim deonicama deluju da će da se dodirnu, podsećaju na prave Termopile izmeštene baš u naš kraj sveta.

Reka Jerma izvire u zoni Vlasinskog jezera i odatle teče severozapadno, prema susednoj Bugarskoj. Tu, kod sela Strezimirovca, odlazi u Bugarsku i pravi veličanstven tok prolazeći kroz Trnovsko ždrelo, a potom prelepo zaokreće i vraća se nazad u Srbiju. U tih 15 kilometara prolaska nazad, između visova Vlaških planina i Grebena usečen je kanjon Jerme, sa dva veličanstvena klanca Odorovsko i Vlaško ždrelo.

Asenovo kale je visoko 1.032 metara i vrh je obližnje planine Ruj. Ujedno je to i jedino mesto gde kanjon Jerme pruža dom surom orlu, a takođe jedina lokacija u Srbiju gde se može videti ova ptica, pišu na sajtu Avanturista, a prenosi Nova.rs.

Na liticama Asenovog kalea se nalaze ostaci srednjevekovnog utvrđenja za koje se smatra da ga je sagradio bugarski car Jovan Asen. Novija istraživanja su potvrdila da je to ipak utvrda koju je podigao Stefan Lazarević koja je kasnije pala u ruke Turaka.

Jedna od najvećih atrakcija je, svakako, Cediljka, simboličan naziv koji najbolje opisuje uski kanjonski usek koji jedva da doseže metar i po širine između dve strme strane koje se uzdižu iznad reke. S druge strane, brojne pećine, od kojih je najpoznatija Vetrena dupka, i Vetreno jezero upotpunjuju lepotu ovog kraja.

Sve do 1927. godine kanjon Jerme sa svojim liticama i klancima bio je gotovo neprohodan. Tek je za potrebe rudnika mrkog uglja “Rakita” izgrađena pruga uskog koloseka za prevoz radnika. Rudnik je zatvoren 60~ih godina prošlog veka, a na mesto pruge stiže asfaltni put čime je dolazak u ove krajeve olakšan.

Najzanimljiviji za planinare svakako je vrh Panica visok gotovo 1.500 metara, koji je najviša tačka Vlaške planine. Koje sve mogućnosti pruža kanjon, koji se nalazi na tromeđi Pirota, Babušnice i Dimitrovgrada, vidi se već na ulazu. Samo putovanje ovim predelom predstavlja doživljaj po sebi jer raspored stena i uski prolazi ostavljaju utisak kao da nadalje nema prolaza.

Možda je baš to što je bilo tako teško do njega doći i očuvalo toliko prirodno bogatstvo, zbog koga je 2014. godine predeo oko Jerme i proglašen za specijalni rezervat prirode.

Ovde su naučnici pronašli veliki broj biljnih vrsta, njih 887, što čini gotovo četvrtinu flore Srbije. Mnoge od njih su endemične ili rektilne, što će reći da su im potrebni specifični uslovi, te nastanjuju veoma mali broj područja, a 115 su na spisku zaštićenih vrsta, pišu Južne vesti.

Evidentirano je i 108 vrsta ptica, od kojih su najznačajnije suri orao, riđi mišar, jarebica kamenjarka, kao i specifična podvrsta vrane, žutokljuna galica. Od sisara najveću pažnju privlači je ris koji spada u ugrožene vrste u Evropi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kanjon reke Jerme (@visitjerma)

Osim flore i faune, posebnost kanjona su i same stene. One imaju veoma neobičan sastav, zbog koga i imaju tako specifičan oblik i formiraju krečnjačke figure, koje neodoljivo podsećaju na one u Đavoljoj varoši.

Stara planina postala Nacionalni park i dobila najviši stepen zaštite

Čitajte Luftiku na Google vestima

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

278 Shares
278 Shares
Share via
Copy link