Magazin Srbija

Stara planina postala Nacionalni park i dobila najviši stepen zaštite

stara-planina
Foto: Pixabay/Svet4o_ (Ilustracija)

Nakon 40 godina Stara planina i planina Kučaj-Beljanica su prva područja koja će poneti status nacionalnih parkova. Ovo znači, kako je pojasnila ministarka ekologije, da će i ove lokacije ubuduće imati maksimalan stepen zaštite.

Studijom koju je izradio Zavod za zaštitu prirode, kako piše u saopštenju Ministarsva ekologije, predviđeno je da se Nacionalni park Stara planina prostire na 116.000 hektara, prenose Južne vesti.

– Zaštićeno područje Stara planina jedno od najvrednijih i najposećenijih u Srbiji, koje pored lepote pejzaža, odlikuje i bogatastvo biljnog i životinjskog sveta. Kučaj-Beljanica je šumsko područje, sa očuvanim hrastovim i bukovim šumama, ali i pećinama, klisurama i kanjonima – rekla je ministarka Irena Vujović.

Pomenuta Studija je sada na sajtu Ministarstva i od tog trenutka su, kako kaže Vujović, na snazi svi režimi i mere zaštite koje Studija propisuje.

Stara planina je prirodno bogatstvo juga Srbije poznato po bistrim planinskim potocima, autohtonim životinjskim vrstama, čistom vazduhu i snežnim planinskim vrhovima. Do sada je imala status parka prirode.

U Ministarstvu kažu da su poslednja dva nacionalna parka u Srbiji progašena davne 1981. godine, kada su taj status poneli Tara i Kopaonik.

Delovi Kopaonika nemaju vodu, a kanalizacija se posle 20 hiljada turista sliva nizbrdo

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
102 Shares
102 Shares
Share via
Copy link