Putovanja

Kakve se cene mogu očekivati u Grčkoj i Turskoj ovog leta

Zaposleni ljudi, ali i oni mladi puni energije i u potrazi za zabavom, cene letovanje, pa cele godine se spremaju za njega i odvajaju novac koji će im biti potreban za deset dana odmora. Ukoliko se troškovi ne odrade pažljivo, letovanje može da ispadne skupa investicija, pa je potrebno voditi računa. Saznajte kakve cene možete očekivati u Grčkoj i Turskoj ovog leta i pripremite svoj novčanik za more.

Cene u Grčkoj

Ukoliko ste odlučili da ovo leto provede na grčkom primorju, dobro se pripremite, jer troškovi na samoj destinaciji mogu iznositi više nego sam aranžman. U jeku sezone, u julu i avgustu, kada najveći broj ljudi putuje na more, cena punog aranžmana u proseku iznosi oko 300 evra, uzimajući u obzir prosek skupljih i jeftinijih aranžmana.

Devojka stoji na plaži

Dodatni trošak u toku dana, može se u proseku svesti na 35 evra po danu. Kada je u pitanju Krf cene su generalno gledano povoljne, ukoliko ne ručate svaki dan u restoranu, ili posećujete skupe plaže na skrivenim destinacijama.

Ukoliko kupite piće na plaži, dobićete suncobran i ležaljku, ipak ukoliko odlučite da posetite plažu na ekskluzivnijim lokacijama, sam ulazak će koštati oko 15 evra ne računajući piće. Cena girosa na ulici je oko 3 evra, a čitav obrok u jefitinijim restoranima je oko 12 evra za jednu osobu.

Ukoliko želite da dan ispunite određenim sadržajem, za organizovane dnevne ture ćete morati da izdvojite od 10 do 30 evra. Koka kola u kafiću je oko 1,5 evro, dok je pivo u kafiću oko 4 evra.

U toku dana kupujete i voće, sladolede, kreme za sunčanje, vodu i ostale namirnice, pa prosečan dnevni trošak za dve osobe se svede na oko 35 evra dnevno. Ako se opredelite za najjeftiniju varijantu, odnosno giros i sunčanje na plaži, čitanje knjiga i upijanje Sunca, onda će i ovaj dnevni trošak biti manji.

Grčka je i ove godine najčešći izbor naših turista kada je u pitanju letovanje. Iz agencija su već najavili da je prodato preko 20% više aranžmana nego prethodne godine, koja je bila odlična za turističke agencije.

Mnogi su počeli da svoje aranžmane uplaćuju ranije kako bi dobili popust na aranžman i duži rok otplate. Takođe, naši turisti su sada već naučili koje lokacije u Grčkoj vole, pa već unapred znaju gde će letovati narednog leta. Zbog toga, hvataju rane rezervacije i smanjuju troškove, kako bi maksimalno mogli da uživaju na moru i malo se opuste, ne razmišljajući o svakom dinaru.

5 modela kupaćih kostima koji će obeležiti leto

Cene u Turskoj

Turska je druga najpopularnija destinacija među našim turistima. Prošle godine je došlo do nekih otkazivanja aranžmana iz bezbednosnih razloga, međutim, naši turisti su se uverili da je ovo letovalište sada bezbedno i da mogu nesmetano da uživaju na moru u Turskoj.

Jedan od glavnih razloga što je Turska postala popularna među našim turistima, pored njenih lepih plaža, je izuzetna povoljnost aranžmana. Takođe, u Turskoj možete da prođete jeftino, jer su Turci poznati po tome da vole da se cenkaju.

Druga stvar koja privlači turiste na ovu destinaciju je all inclusive varijanta, gde vam je u hotelu dostupna sva hrana, po povoljnim cenama. Naravno, ova ponuda je skuplja od polupanisona, ali ukupna cena se ne razlikuje mnogo od ukupnog novca koji potrošite u Grčkoj, a nijednog dana ne morate da brinete o hrani, jer je ima u izobilju i veoma je ukusna.

Ipak, ukoliko odlučite da jedete napolju, ovo su okvirne cene:

  • Giros – 2,5 lire
  • Morski specijaliteti u restoranu – 20 lira
  • Lagana letnja večera u restoranu – 4 do 6 lira
  • Obrok koji podrazmeva picu, pomfirt i koka kolu – 3 ili 4 evra
  • Lubenica – 5 lira
  • Parče torte ili četiri kugle sladoleda – 4 lire

Takođe, ono što izdvaja Tursku je jeftin šoping. Najveće rasprodaje su krajem avgusta i početkom septembra, i tada se možete cenkati do neverovatno niskih cena. Rezervišete svoj termin u zavisnosti od toga koji su razlozi vašeg putovanja i uživajte ovog leta u Suncu, moru i odmoru.

Zanimljivosti o Turskoj koje mnogi ne znaju

Share via
Copy link