Magazin Putovanja

Predivne plaže i uvale u Grčkoj na kojima ne morate potrošiti ni dinar

grčka
Printscreen

Plaže sa prirodnim hladom u Grčkoj, a nalaze se na nekim od najpopularnijih destinacija. I još su za svačiji džep!

U vreme kad se pod „uređenom“ plažom podrazumeva peščano prostranstvo bez ijednog drveta, uokvireno gomilom kafića i prekriveno ležaljkama i suncobranima, plaže sa prirodnim hladom postale su prava ekskluziva.

Ipak, mnogi se i dalje uvek prijatnije osećaju na plaži sa čempresima, maslinama, palmama ili nekim drugim zelenilom nego pod užarenim suncobranima.

I dalje se mogu naći takve u Grčkoj ako znate gde da ih tražite – sajt „Grčka Info“ je po iskustvima svojih pratilaca izdvojio plaže s prirodnim hladom koje bi mogle da vam se dopadnu.

Lagomandra plaža – Sitonija

Lagomandra plaža je plaža baš u borovoj šumi i čine je zapravo dve veoma lepe peščane plaže 7 km severno od Neos Marmarasa. Osim Lagomandre, prirodan hlad na Sitoniji krasi i plaže: Spathies, Kalogria, deo gradske plaže u Neos Marmarasu, Metamorfosis, Karidi plaža, Orange, Lagonisi.

Kada su u pitanju poluostrva Kasandra i Atos, plaža u mestu Kriopigi nudi lepu prirodnu hladovinu, kao i plaže Glarokavos i Golden beach na Kasandri, a na Atosu, na ostrvu Amuljani to je plaža Agios Georgios.

Koukounaries plaža – Skijatos

Koukounaries (u prevodu „šišarka“) je najposećenija i jedna od najlepših plaža na Skijatosu, poznata po izuzetno sitnom belom pesku i borovoj šumi koja nudi prijatnu prirodnu hladovinu. Smatra se najočuvanijom plažom Mediterana, a borova šuma na kojoj je smeštena stanište je različitih vrsta biljaka i ptica, zbog čega je i cela plaža zaštićeno područje.

Osim ove koja važi i za jednu od najlepših plaža na Skijatosu, ljubitelji Grčke podsećaju da na ovom zelenom ostrvu skoro sve plaže imaju zelenilo koje pruža prirodnu hladovinu (Banana, Kanapitsa, Vromolimnos, Agia Eleni, Trulos itd…).

Pahis plaža – Tasos

Plaža Pahis je prekrivena finim, sitnim peskom, a more na njoj je plitko i zato odličan izbor za porodice sa mališanima. Na plaži postoji hotel, kafić, restoran, ali duž cele plaže se nalaze borovi koji pružaju zelenilo i prirodni hlad.

Deo Skale Prinos i plaža Dasilio takođe imaju hladovinu, kao i Skala Rahoni, Psili Amos, Glifoneri, Metalia, Ariba, Nisteri.

Foki plaža – Kefalonija

Foki plaža se nalazi na 1,5 km od mesta Fiskardo, nije organizovana i idealna je za one koji vole mir, hladovinu i šljunak. Ova duboka uvala sa pogledom na ostrvo Itaka okružena je gustom šumom čempresa i maslina koji se smaragdno kristalnim vodama spuštaju do mora.

Plaže sa prirodnim hladom na Kefaloniji su takođe i Emplisi, Kato Lagadi, Pesada, Foki, Dafnoudi…

Stavros, plaža Platani – Solunska regija

„Stavros Platani“ je plaža koju mnogi turisti preporučuju, okružena je platanima, a na njoj postoje i kafići sa suncobranima i ležaljkama. Ipak, niste u obavezi da plaćate ležaljke – na plaži postoji i deo gde možete slobodno koristiti sopstveni suncobran i peškire.

Dei plaža – Sivota

Dei plaža nedaleko od mesta Sivota, Epir (oko 2 km udaljena) je šljunkovita sa kamenčićima, a sa nje možete uživati u divnom pogledu na ostrvce Agios Nikolaos. Plaža je veoma mirna i na njoj postoje masline sa veoma lepim hladom tokom celog dana.

Desimi plaža – Lefkada

Nedaleko od Nidrija, samo 6 kilometara, nalazi se šljunkovita plaža Desimi, na južnoj strani poluostrva Geni. Desimi je okružena velikim kampom kroz koji morate da prođete da biste prišli plaži i na njoj postoji par taverni i nekoliko kućica. Maslinjaci se pružaju sve do plaže i nude dosta prirodnog hlada, a more je vrlo čisto, toplo i mirno.

Plaža Pasa na Lefkadi se takođe nalazi u hladu.

Porto Limnionas plaža – Zakintos

Na plaži Porto Limnionas postoji uzana uvala sa krečnjačkim stenama gde je more intenzivne tirkizne boje i prošarano tamno plavim tonovima. Ležaljke se nalaze na terasama sa pogledom na more, u prirodnom hladu koji pravi borovina.

Posetioci Zakintosa takođe preporučuju i plažu Keri kao jednu sa veoma bogatom prirodnom hladovinom u ovom delu ostrva.

Kastani plaža – Skopelos

Na najšumovitijem grčkom ostrvu Skopelos, Kastani plaža jedna je od najlepših. Na njoj su snimani neki od kadrova filma „Mamma Mia“. Peščana, sa ponekom stenom, kažu apsolutno romantična. Kastani je okružena ekstremno čistim morem i borovom šumom.

Ako se nađete na ostrvu Skopelos, ne propustite priliku da posetite i plaže Andrines, Limnonari, Milia, Glisteri…

Plaža Agioi Saranta – Pelion

U severoistočnom delu Piliona, 47 km od centra grada Volos, nalazi se plaža Agioi Saranta. Visoke stene iza plaže su prekrivene četinarima, a naprepoznatljivija je “monah”, jer izgleda kao monah koji čuči.

Ukoliko želite dosta zelenila na Pelionu posetite i plaže Plaka, Horefto, Milopotamos, Papa Nero.

Izvor: Nova.rs

Svedočanstva srpskih turista sa Sitonije: Ležaljke naše nasušne i borba sa Grcima oko pića i hrane

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link