Putovanja Top 10

10 ubedljivih razloga zbog kojih je Grčka savršena letnja destinacija

Pročitajte čak 10 razloga za letovanje u Grčkoj koji će vas sasvim sigurno ubediti da je ovo idealna letnja destinacija za vas!

Sezona letovanja je uveliko počela, a ako još niste odlučili gde ćete prošetati svoje kupaće kostime ovog leta, otkrićemo vam 10 razloga za letovanje u Grčkoj, koji će sasvim sigurno rešiti ovu “muku”. Ovo je Grčka i svi razlozi zašto već decenijama najčešće letujemo baš u Grčkoj.

#1 Fantastične plaže i uređena letovališta Grčke

Teško je zamisliti letovanje bez baškarenja na plaži, dok vas lagan vetar i pogled na kristalno čisto more opušta. Grčka se po lepoti i brojnosti svojih plaža izdvaja od ostalih zemalja u Evropi. Većina grčkih plaža ima status plave zastavice, čak 486 (drugi u svetu), koji se dodeljuje usled ispunjavanja striktnih ekoloških standarda i postojanja dobre infrastrukture.

Recimo letovanje na Krfu bi omogućilo pristup čak 10 plaža sa plavom zastavicom! Budite sigurni da na ovim plažama nećete naći otpatke i ostale neprijatnosti koje umanjuju doživljaj. Uređenost letovališta ne zavisi od njegove veličine, što znači da su i mala i velika letovališta lepo uređena, a odmor je zagarantovan.

#2 Grčka je blizu!

Kada na Instagramu naiđete na slike egzotičnih destinacija, utešite se činjenicom da ne morate prelaziti 5.000 kilometara kako biste uživali u rajskim predelima. Na primer, razdaljina Beograda i Soluna je svega 650 km, a poznato je da je upravo ovo mesto raskršća kada birate svoju destinaciju u Grčkoj. Ni put autobusom, niti put kolima nije previše naporan. Takođe, pored klasične deonice preko Makedonije, tu je i put u Grčku preko Bugarske, pogotovo ako planirate odmor u severoistočnom delu Grčke, ili na Tasosu.

Plaža Navagio Zakintos i olupina broda

U Grčkoj postoji toliko prirodnih atrakcija koje izgledaju kao da nisu sa ovog sveta. Treba li pomenuti vodopad Dimisoara na Lefkadi, pećinu Melisani na Kefaloniji, plažu Navagio na Zakintosu, ili magični Santorini?

Ono što je najbolje od svega, je to što blizina Grčke omogućava da za manje od 200€ posetite neke od ovih neverovatnih čuda prirode i uživate u svim čarima Grčke. Od ove godine, čini se, posebno su popularni aranžmani u predsezoni, kao i aranžmani u septembru. Zato uvek proverite cene na vreme, jer često možete naići na izuzetno niske cene aranžmana.

#3 Istorija i kultura

Atos manastiri Sveta Gora

Svi znaju da je Grčka kolevka civilizacije. Širom zemlje pronaći ćete mnoštvo atrakcija koje svedoče o slavnoj istoriji i bogatoj tradiciji ove zemlje. Crkve, spomenici, drevne ruševine, muzeji…

Takođe, dok ste u Grčkoj, neće izostati ni brojne istorijski važne pravoslavne crkve i manastiri. Posebno je važno pomenuti Meteore tzv. svete stene Grčke, ili treći prst Halkidikija, Atos, tj. Sveta Gora, čiji se manastiri mogu obići tokom letovanja na Sitoniji ili Kasandri. To je samo početak…

#4 Bratska zemlja

Nije tajna da su Grci veoma gostoljubivi prema našem narodu. Uostalom, veza naših naroda kroz istoriju seže od srednjeg veka pa do danas. Pomenimo samo Krf i Grke nakon srpske Golgote u Prvom svetskom ratu.

Možda i najbolji svedok o poštovanju koji Grci gaje prema Srbiji, je govor čuvenog grčkog kompozitora – Mikisa Teodorakisa, koji je održao na glavnom trgu Atine za vreme bombardovanja Jugoslavije.

Ipak, možemo se zadržati i na osnovnoj ljudskoj strani bratske povezanosti Srbije i Grčke, time što ćete se uveriti u gostoprimstvo Grka kada budete tamo letovali. Nemojte da se iznenadite ako vlasnici vila ponude dan boravka više besplatno, ili se odvezu dvadesetak kilometara ne bi li Vam nabavili vino koje ste prošli put probali i niste mogli nigde drugde da nađete! Da, sve ovo su lična iskustva autora…

#5 Nezaboravni noćni život za mlade

Žurke na plaži

Grčka ostrva Zakintos, Krf, Kefalonija, Krit su pravi raj za mlade željne nezaboravnog noćnog provoda. Hiljade mladih se svake godine sjati na mesta čuvena po klubovima i slobodnijem ponašanju.

Naravno, za one koji traže nešto mirnija mesta na kojima mogu da odmore i duh i telo, postoji mnoštvo skrivenih blaga Grčke koje čekaju da budu otkrivena. Mnoga od njih smo već pomenuli.

#6 Poznata muzika i grčko-srpski hitovi

Grci koji dolaze kod nas se često iznenade kada čuju poznate melodije u našim klubovima. Isti slučaj je i u suprotnoj situaciji. Mnoge pesme su naši autori prepevali, te delimo iste melodije i note koje nas pokreću.

Osim zajedničkih melodija, retko ko može ostati ravnodušan kada krene tradicionalna grčka muzika – buzuki. Oprobajte se i u gčrkom narodnom plesu – sirtaki. Zadivite svoje domaćine, možda će vam sniziti cenu sledeće godine!

#7 Gastronomija i tradicionalna grčka kuhinja

Giros na tanjiru

Giros je jedan od omiljenih specijaliteta brze hrane, ali je Grčka kuhinja mnogo više od komadića mesa, pomfrita i hleba. Obožavamo i grčku salatu, suvlaki, feta sir, musaku od plavog ptližana, a od sladoleda i slatkiša nam ide voda na usta. Mediteranski specijaliteti, morski plodovi, i tipična engleska hrana. Sve ovo možete pronaći u Grčkoj.

Nikada nemojte preskočiti da probate specijalitete od sveže ulovljene morske ribe. Pijace u letovalištima su pune ukusne ribe, koja čeka da postane ukusno jelo.

#8 Raznovrsnost iskustava

Grčku možete posećivati godinama za redom i svaki put imati drugačije iskustvo. Nije ni čudo što postoji toliko različitih aranžmana koje nude potpuno drugačije ponude.

Ukoliko cenite tradiciju i religiju, oduševiće vas obilazak crkava i manastira, Svete gore, spomenika na ostrvima Krf i Vido koji svedoče o žrtvi našeg naroda tokom Prvog svetskog rata.

Zaljubljenici u prirodu mogu uživati u prizoru Careta Careta morskih kornjača i njihovom izleganju na plažama Zakintosa; jedinstvenoj flori i fauni Krfa (kumkvat koji se jedino ovde može probati u celoj Evropi); mnogim prirodnim fenomenima u celoj zemlji…

Parovi u potrazi za romantičnim zalascima Sunca odlaze na čuveni Santorini, gde je ovaj događaj prava atrakcija. Ljubitelji mitologije i istorije neće moći da se nagledaju svih zaostavština antičke civilizacije. Mladi koje zanima dobar provod će naći ono što traže (ako ga se budu sećali)…

#9 Izleti

Antički hram u Grčkoj

Gotovo svaki aranžman za leto u Grčkoj sadrži mnoštvo fakultativnih izleta. Na vama je da odaberete barem 2 -3 ako ne želite da odmor provedete u jednom mestu.

Počevši od Atine i njenog Akropolja, koji možete obići dok letujete na ostrvu Evia ili u letovalištu Lutraki nadomak Peloponeza. Kad smo već tu treba li pomenuti Dionisovo pozorište, Herin Hram ili spomenik spartanskom kralju Leonidi i 300 palih ratnika?

Ovo je pravi način da malo prošarate letovanje, pogotovo ako niste pošli kolima u Grčku, već putujete autobusom. Naš vodič za pakovanje za putovanje će takođe učiniti da pripreme za put prođu što bezbolnije, pa preporučujemo da ga pročitate. Posebno će biti koristan kada sa raznih izleta ponesete brojne suvenire koje treba spakovati za Srbiju!

#10 Avantura u toku putovanja

Okupite ekipu i krenite zajedno na putovanje iz snova. Uspomene koje ćete doživeti u toku puta i samog odmora će vam večno trajati. Odvojite vreme tokom puta i posetite neka zanimljiva mesta usput.

Ako se niste odlučili za letovanje u Grčkoj, probajte da uporedite vaš izbor sa našim argumentima i razmislite opet. Ako je već kasno da promenite odluku, uvek je tu sledeća godina, a ovih 10 razloga za letovanje u Grčkoj se sigurno neće promeniti!

LETO 2019: Cene ležaljki i hrane u Hrvatskoj skočile, u Grčkoj i Crnoj Gori bez promena

Čitajte Luftiku na Google vestima

331 Shares
331 Shares
Share via
Copy link