Magazin

Jutjuber tera pravdu sa kasirkama na minimalcu, bori se protiv sistema i tripuje pank

gajin
Printscreen

Društvenim mrežama širi se snimak iz jednog supermarketa u Vojvodini gde je jutjuber Aleksandar Gajin odbijao da na svoje lice stavi masku kao meru prevencije protiv širenja koronavirusa. Ovaj video izazvao je dosta komentara, a ponajviše onih negativnih koji osuđuju Gajina da svojim stavom i ponašanjem „maltretira radnice“.

On je odbijao upozorenja zaposlenih da stavi masku na lice, želeći da „diše slobodno“, a tom prilikom pozivao se na Ustav Srbije. Aleksandar je zapretio prodavačicama, koje slepo slušaju naređenja i preporuke nadređenih, da će izaći iz prodavnice bez plaćanja uzete robe ukoliko odbiju da mu izdaju fiskalni račun. Takođe, sve vreme se pozivao i na članove Zakona o fiskalnim kasama, navodeći da će gazda morati da plati kaznu od 150 hiljada dinara zbog toga što na kasama marketa nema javno označenih delova tog zakona.

Kritike se odnose pre svega na to što jutjuber ‘isteruje pravdu’ i to u verbalnom sukobu sa radnicama koje, kako se može pročitati, rade za minimalne plate. Pitanje je da li su kritike osnovane i da li je to što prodavačice rade za minimalac Gajinova ili krivica poslodavca?

Istina je da ukoliko bi Gajin izašao bez plaćanja, poslodavac sigurno ne bi pretrpeo štetu, već bi se to odbilo od ionako niskih dnevnica ucenjenih radnica.

Jutjuber je vrlo aktivan na svom kanalu Ackelada, gde je njegov aktivizam uglavnom okrenut protiv nametnutih mera.

Živimo posledice svih konfuznih izjava, nerazumnih odluka u prethodnih godinu i po dana, a one se sada pojavljuju vrlo intenzivno i sve su očiglednije. Kako ponovo kreće izveštavanje o broju umrlih i preminulih, kako raste zvaničan broj zaraženih koronavirusom, ponovo se pokreću priče o novim merama i različitim ograničenjima slobode kretanja.

Odgovornost je naravno na Kriznom štabu i vrhu države pre svega, ali i na struci koja je i dalje podeljenog mišljenja kada je reč o opravdanosti svih prethodnih poteza u borbi sa ovim virusom. Građani su odgovorni što su zapravo imali poverenje u samom početku. Izigrani i izmanipulisani kao i mnogo puta do sada. Nažalost, sada nemamo vremena i mogućnosti za nepoverenje i to izaziva dodatan pritisak.

Narod je na ivici strpljenja već dosta dugo, a umesto da traže krivca u onima koji vode državu u ovoj kriznoj situaciji, oni se sve češće sukobljavaju među sobom. Pre svega na društvenim mrežama, a onda čak i u neposrednim situacijama.

Svakako da Gajin svojom malom „pobedom“ nije napravio nikakav herojski čin, već je svoj stav demonstrirao nad zaposlenima koje samo žele isplatu, makar i tu minimalnu za svoj vredni trud i rad. Ukoliko želi da se iskreno bori za svoja prava, savet mu je da nađe kreativniji način, jer ovaj to definitivno nije.

Svaka čast onima koji su ubeđeni da imaju jasnu predstavu šta se to dešava kod nas i u svetu, ali ekstremi svih vrsta najglasniji su i najagresivniji u svojim istupanjima. Od onih koji veruju u vakcinaciju protiv koronavirusa kao da su je lično preko noći stvorili, testirali i odobrili, preko onih koji su generalno protiv vakcinacija bilo koje vrste, pa sve do onih koji ubeđeno govore da virus uopšte i ne postoji.

Svako ko ne pripada niti jednoj od ovih grupacija biva oštro osuđivan, a sve je manje onih koji pokušavaju da na osnovu raznoraznih informacija, sopstvenog i iskustva neposredne okoline dođu do zaključaka i odluče šta je za njihovo i zdravlje njihovih najmilijih najbolje rešenje.

Ono što je sigurno je da bismo mogli svi kolektivno da spustimo loptu, makar u međusobnim odnosima, da uvažimo različite stavove i budemo civilizovani sa nekim minimalnim konsenzusom kako bi društvo iole normalno funkcionisalo.

Maska, koliko god nemala smisla ovakva kakva je, ukoliko će nekome olakšati strah i nemir možda i nije nešto što ne možemo podneti u zatvorenom prostoru, bar za vreme trajanja pandemije. Granica se svakako mora postaviti, međutim sukobi i svađe među stanovništvom ne vode apsolutno nikuda.

Nema poente u likovanju zbog isterivanja pravde na ovaj ili sličan način. To nije za pohvalu. Pravda se isteruje u direktnom sudaru sa onima koji takve mere donose.

Svakako je sumnjivo, uzevši u obzir postojeće mere, da predsednikova svita koja ga prati i dočekuje u njegovim obilascima Srbije nije primećena sa maskama na licu, iako se vidno ne poštuje propisani razmak između njegovih simpatizera.

Zna se ko je odgovoran, ko manipuliše statistikom, ko obmanjuje i uteruje strah. To je adresa za isterivanje pravde, a ne prodavačice za kasom koje, kako svi dobro znamo, rade za minimalni iznos jer živimo obespravljeni u državi jeftine radne snage.

A da lepo stavite: Zabranjeno za nevakcinisane i za pse, i gotova stvar

Antonije Kosanović

Traži smisao u vreme besmisla, rečima potkradajući emocije.

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Iz celog teksta nisam shvatio kakav je autorov stav.
    Ima kritike i razumevanja za obe strane.
    Krivi su i država i Krizni štab i gradjani/podanici.
    Kao, zdrav razum treba da pobedi, sve po malo a u stvari ispraznotina, opšta mesta i arčenje tastature.

  • Bas ste luftika. Kad bi sve te radnice rekle da nece da ih poslodavac ucenjuje ne bi im mogao nista…ah da uvek ima ko ce raditi za jos manje para,Srbija je to

OGLAS

1K Share
1K Share
Share via
Copy link