Svet Vesti

Insekti ponovo postali glavna zvezda na jelovnicima japanskih restorana (VIDEO)

japan insekti

Sašimi od svilene bube ili kari od cvrčaka ponovo su glavna stavka na jelovnicima u Japanu, a insekti generalno polako postaju održiviji izvor hrane.

Pojam insekata kao prehrambenog proizvoda mnogi i dalje smatraju odvratnim, ali i sve je više onih koji na njih gledaju kao na uobičajeno jelo ili čak delikates.

Na nedavnim praznicima u Tokiju, 26-godišnji Takumi Jamamoto odlučio se za posebni ručak od buba.

Kao dete, Jamamoto kaže da je ponekad kao grickalice jeo skakavce u soja sosu. Ovaj put u Tokiju se prepustio kuhinji baziranoj na insektima.

– Zabavno je moći izabrati iz različite lepeze hrane – rekao je Jamamoto u kafiću Take-Noko ukrašenom umetničkim delima s insektima i terarijumima u kojima su razne bube, mravi i bubašvabe.

– Sve je bilo vrlo ukusno. Konkretno, jabukovača od vodenih insekata bila je prilično osvežavajuća i ukusna, poput zelene jabuke.

Entomofagija, ishrana bubama, globalno je počela ozbiljno da se shvata nakon što su UN insekte proglasile održivim izvorom proteina za ishranu globalne populacije za koju se procenjuje da će do 2050. narasti na 9,7 milijardi.

Uticaj stočarstva na klimatske promene, zajedno s globalnim problemima bezbednosti hrane zbog ekstremnih vremenskih uslova i sukoba, takođe je povećao interes za visokokvalitetnu, ekonomičnu ishranu koju obezbeđuju insekti.

Dok neki potrošači misle da je jedenje insekata “fuj”, Japan ima bogatu kulinarsku istoriju insekata kao hrane.

Skakavci, svilene bube i ose tradicionalno su se jeli u regijama bez izlaza na more gde su meso i riba retki, praksa koja se pojačala zbog nestašice hrane tokom i nakon Drugog svetskog rata, rekla je menadžerka Take-Nokoa Mičiko Miura.

“Naš je cilj da insekti ne budu odvojeno na meniju, već da se poslužuju s povrćem, ribom i mesom.”

Izvor: HINA

Švajcarci umesto čokolade i sira u školama deci služe grickalice napravljene od insekata

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link