Svet

Švajcarci umesto čokolade i sira u školama deci služe grickalice napravljene od insekata

insekti
Foto: FRED DUFOUR/AFP/GETTY IMAGES

U Aziji je sasvim normalno da na trpezi pronađete insekte, a sada se slična priča zavrtela na Zapadu.

Tako je i država koja decenijama slavi svoje izvrsne specijalitete od sira i čokolade, rešila je da „menja taktiku“.

Naime, Švajcarci imaju plan da u školama deci nude obroke u vidu insekata – brašnara (crva), skakavaca i cvrčaka.

Jednog jutra, učenici srednje škole smeštene izvan Ciriha, okupili su se oko stola prepunog grickalica napravljenih od insekata.

Kako piše WSJ, „brzo su smazali“ začinjene brašnene crve, cvrčke posute paprikom i krekere napravljene od brašna od mlevenih cvrčaka.

– Nema ukus bube – rekla je Ana Munjoz (13), dok je grickala cvrčka.

– Samo ima ukus onoga čime je začinjeno – dodala je. Ali, onda je probala i crve sa čili paprikom i samo napravila grimasu.

Dakle, izgleda da će mali Švajcarci ubuduće više uživati u proizvodima kompanija koje osmišljavaju ovakve „specijalitete“, nego u poznatim vrstama sireva i čokoladama poput Toblerone.

Švajcarska je, inače, 2017. godine postala prva zemlja u Evropi koja je dozvolila da se insekti prodaju kao hrana ljudima, nakon kampanje startapa koji „promovišu“ jestive insekte. To je bio lakši deo, konstatuje WSJ.

Sada, kompanije moraju da prevaziđu ono što entomolozi nazivaju „faktorom fuj“, tj. osećajem gađenja koji imaju brojni zapadnjaci kada se insekti i hrana stave u isti kontekst.

Da bi to (uspešno) uradila, industrija regrutuje potrošače čiji ukus još uvek nije „krajnje formiran“. Timote Olivije, koji radi za „Swiss Insects“, udruženje kompanija koje prodaju insekte za ljudsku ishranu, organizovao je degustaciju u srednjoj školi.

Protekle četiri godine on obilazi švajcarske škole, navodeći prednosti jedenja insekata i donosi uzorke. „Oni su mladi, otvoreniji za novine“, kaže Olivije i dodaje:

– U nekom trenutku, ako ne sutra, onda kasnije, oni će uključiti insekte u svoju ishranu. Sve do nedavno, zapadna civilizacija je nastojala da spreči insekte u hrani. Regulatori su ih posmatrali kao pretnju po zdravlje ljudi. Američka administracija za hranu i lekove klasifikuje insekte kao „prljavštinu“. Ali, sada više vladinih zvaničnika, akademika i kompanija želi da insekte učini sastojkom, a ne bubom, u ishrani Zapada.

Dalje se navodi kako su insekti ekološki izvor proteina i vitamina, te da stvaraju deo gasova staklene bašte u uzgoju goveda, svinja i druge stoke. Naučnici kažu da su bezbedni za jelo, pod uslovom da su odgajani u kontrolisanom okruženju.

Poznato je da ljudi širom Azije, Afrike i Južne Amerike jedu insekte, od prženih skakavaca na Tajlandu do pečenih mrava u Kolumbiji.

Izvor: Telegraf Biznis

Pekara u Italiji počela je da pravi hleb od cvrčaka i obećava „super proteinski užitak“

Share via
Copy link