Srbija Vesti

Hrabra Sofija se vratila kući: Sedi, prevrće se, diže ruku – i sve to radi sama!

stefan-sofija-markuljevic
Sofija na aerodromu Foto: Instagram/markuljevicstefan

Dvogodišnja Sofija Markuljević, devojčica koja je prva ujedinila Srbiju, posle skoro osam meseci provedenih u Los Anđelesu, vratila se u Srbiju.

– Pre dva sata smo ušli u kuću jer nam je kasnio let iz Los Anđelesa za Istanbul gde smo presedali i onda smo propustili let iz Istanbula za Srbiju. Morali smo tamo da prespavamo i jutros smo krenuli ka kući. Svi smo umorni, ali smo srećni – priča za Telegraf.rs otac male Sofije koja boluje od retkog oblika spinalne mišićne atrofije.

Otac s ponosom dodaje i da je opšte stanje male heroine iz dana u dan sve bolje.

– Ogromna je razlika u smislu pokretljivosti pre nego što je krenula za Los Anđeles i sada. Sofija sad samostalno sedi, sama se rotira, može sama da podigne skroz ruku – istakao je otac.

Kako sam kaže, Sofijin napredak vidljiv je svakodnevno:

– Ne može to da vidi svako nego samo mi koji smo sa njom svaki dan, stalno ima neki novi pokret. Sad je i dosta komunikativnija što doduše sad ide i sa njenim godinama – kazao je otac.

Iako zvuči paradoksalno, blagotvorno dejstvo leka primetili su po Sofijinom plaču.

– Prva stvar koju smo primetili je njen jači plač, glasniji govor, a nakon toga je počela polako da sedi, podiže obe nogice, rotira se, podiže ruke iznad nivoa ramena… Na vežbicama je već počela da stoji uz podršku terapeuta, poenta je da ojačamo trbušne mišiće što više i na tome je trenutno akcenat – priča Sofijin otac Stefan Markuljević.

Nakon terapije Sofija kreće na fizikalnu i okupacionu terapiju, gde bi putem vežbi trebalo da se nastavi njen oporavak.

Podsećamo, Sofija se rodila kao potpuno zdravo dete, ali je već u drugom mesecu života prestala da pomera ruke. Neurološki pregledom utvrđeno je da Sofija boluje od retke, ali izuzetno progresivne i smrtonosne neuromišićne bolesti – spinalna mišićna atrofija tip I.

Humani građani Srbije za Sofijinom lečenje sakupili su 2,4 miliona dolara, a devojčica je najskuplji lek na svetu primila 2. septembra prošle godine.

Svako Minjino hvatanje nožice uz osmeh veće je od tih pišljivih 2 miliona dolara (FOTO)

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

78.9K Shares
78.9K Shares
Share via
Copy link