Magazin

Maksim ima 4 godine, ne pomera ruke i noge, ne govori i hitno mu je potrebna naša pomoć

Maksim Milenković/Foto: Facebook

– Kada si se rodio, mislila sam da kuci vodim sina kome ću ja biti učiteljica života, ali jako sam se prevarila. Bilo je upravo obrnuto. Vodila sam kuci svog učitelja života, koji mi je bio spreman, polako ali sigurno i neumoljivo, dati mnoštvo lekcija iz prioriteta u životu.

Onog dana, kada sam ga prvi put uzela u ruke i kada mi je delovao vanzemaljski lepo, kada o ničemu nisam mogla da razmišljam osim o njegovoj lepoti, počeo je sa svojim lekcijama. Taj je dodir bio dovoljan da sve drugo nestane, sve one dijagnoze i loše prognoze.

Taj je dodir bio dovoljan da se osećaj svetla u sobi promeni i da mi da neki nagoveštaj nečeg što se ne može nazvati nikako drugačije osim “ljubav”u svom najčistijem obliku. Taj je kratki trenutak bio toliko jak da je iz temelja protresao sva moja dotadašnja uverenja i počeo stvarati neka nova.

❤Maksim❤ moj heroj❤ – napisala je jedna majka na Fejsbuku. Ne obična majka i ne običnog dečaka. Majka heroj četvorogodišnjeg heroja. Heroja kome je hitno potrebna naša pomoć, da izdrži, izgura, pobedi.

Kada si se rodio ,mislila sam da kuci vodim sina kome cu ja biti uciteljica zivota, ali jako sam se prevarila.
Bilo je…

Posted by DA Maksim Pobedi Milenkovic on Saturday, November 13, 2021

Maksim Milenković je dete iz uredne trudnoće. Rođen je 2018. godine, prevremeno, ali bez komplikacija na porođaju. Pušten je iz bolnice kao zdrava beba. Nakon mesec dana Maksim je dobio infekciju – urosepsu, kada je hospitalizovan u Dečijoj internoj klinici u Nišu, na odeljenju neonatalogije. Od tada počinje Maksimova borba.

Dobio je prvi epi napad, počeo je da gubi na kilaži, da otežano diše, izgubili su mu se svi refleksi. EEG nalaz je bio jako loš, a magnet uredan. Prebačen je u Tiršovu radi daljeg ispitivanja. Urađeni su mu metabolički i genetski nalazi, gde nije nađen uzrok njegovog stanja.

Roditelji su ga odveli na kontrolni EEG i magnetnu rezonancu na kliniku u Istanbul. Magnetna rezonanca je pokazala da ima oštećenje mozga, a EEG da ima infantilne spazme koji se ne mogu odstraniti operativnim zahvatom, već samo lekovima. Dobio je terapiju koja je napade svela na minimum.

Maksim još uvek ne može samostalno da drži glavu, ne može da sedi, ne pomera ruke i noge, ne govori, ne prati pogledom, hrani se putem PEG-a.

Za njegov napredak potrebno je omogućiti intenzivnu fizikalnu rehabilitaciju, specijalističke preglede, orofacijalnu masažu i terapije gutanja, održavanje aspiratora, lasersku akupunkturu, hiperbaričnu komoru, tretmane matičnim ćelijama, laboratorijske analize, nabavku inhalatora i ortopedskih pomagala, medikamente, suplemente i medicinski potrošni materijal, kao i sredstva za troškove puta i smeštaja u zemlji i inostranstvu.

Maksimovi roditelji se nadaju da će Maksim, uz intenzivniji rad sa njim, savladati sve prepreke i imati srećnije detinjstvo.

Pomozimo Maksimu da uspe u svojoj životnoj borbi i konačno se pridruži igri sa svojim vršnjacima.

Naše malo Maksimu znači sve! Budimo humani!

Pomozimo Maksimu!

 Upišimo 778 i pošaljimo SMS na 3030

 Upišimo human778 i pošaljimo SMS na 455

 160-6000000042981-19

 160600000004300447
IBAN: RS35160600000004300447
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

 E-doniraj

 PayPal

 NBS IPS QR kod

Slavimo život, novac za lečenje male Vanje je sakupljen!

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

422 Shares
422 Shares
Share via
Copy link