Magazin Novi Sad

‘Galensove’ arhitekte u komisiji za pritužbe na GUP Novog Sada

Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Nacrt novog Generalnog urbanističkog plana Novog Sada izazvao je mnoge kontraverze kao i sumnje da su gradske vlasti odlučile da i institucionalno legalizuju urbicid, ali i korupciju u javnom sektoru.

Jedna od najdramatičnijih novina u GUP je masovno uvođenje “opštegradskih centara” na skoro svim atraktivnim lokacijama u gradu i uvećavanje koeficijenta za izgradnju za 50 posto, dok bi gabaritnost i spratnost objekata zavisila isključivo od “direktne pogodbe” između investitora i gradskih urbanista.

Takođe, novim GUP om je dato zeleno svetlo i za izgradnju “Novog Sada na vodi”, najkontraverznijeg građevinskog poduhvata SNS i omiljenog im investitora, kompanije Galens.

Da je briga javnosti opravdana potvrđuje i saznanje Nova.rs da u gradskoj Komisiji za planove, koja treba da odlučuje o 12.590 pritužbi na novi GUP, sede upravo Galensove arhitekte.

U šestočlanu Komisiju koju je oformio Grad Novi Sad postavljen je arhitekta Ivan Brakočević, čiji arhitektonski studio „Brakspo“ stoji iza megalomanskog projekta kompanije Galens “Pupinove palate”. Ova višestruko osporavana, predimenzionisana zgrada u strogom centru grada prvobitno je trebala da ima 5, ali je porasla na 13 spratova.

Takođe, umesto planiranih 13.000 se tokom gradnje rasplinula na skoro 40.000 kvadratnih metara, a sve to uz blagoslov lokalne vlasti koja je već tada pokazala da su i gradski planovi i propisi “rastegljiva” kategorija kada su investitori u pitanju.

U komisiji koja će odlučivati o pritužbama Novosađana na novi GUP se nalazi i arhitekta Vaso Kresović, koji je za Galens do sada projektovao više od 66.000 kvadratnih metara stambenog prostora u Novom Sadu.

Prema referencama Projektnog biroa Atelje Kresović, saradnja sa Galensom datira od 2011. godine, od kada su za ovog investitora projektovali sedam stambenih zgrada, odnosno kompleksa. Atelje Kresović stoji i iza Kraljevog parka, Glensovog naselja od 583 stana, odnosno 44.497 kvadratnih metara.

Za potrebe ovog megalomanskog projekta, Grad je zarad profita svog intimnog investitora srušio prvobitne naseobine trščare na kojima je nastao Novi Sad. Prethodno je sa njih preko noći volšebno skinuta zaštita Zavoda za zaštitu spomenika, a potom su ih Galesnovi bageri jednostavno preorali.

Pored Kresovića i Brakočevića u pomenutoj gradskoj komisiji se nalazi još četiri člana koji do 7. marta treba da pregledaju svih 12.590 pritužbi građana, ali i stručne javnosti.

Među njima je i Društvo arhitekata Novog Sada (DaNS), koje je ponovo zatražilo povlačenje nacrta Generalnog urbanističkog plana sa dnevnog reda i izradu novog akta koji bi važio do 2040.

“Cilj svima bi trebalo da bude razvoj grada u interesu građana, a ne tržišta nekretnina i investitora”, poručili su iz DaNS, uz napomenu da novi GUP “ne poseduje nijednu validnu razvojnu viziju Novog Sada”.

A sudeći da će o primedbama Novosađana na GUP odlučivati upravo oni koji su posredno i sami učestvovali u sistemskom urbicidu njihovog grada, teško je nadati se ikakvom “razvoju”, sem možda bankarskih računa pojedinaca.

Građani uložili 13.000 primedbi na korupcionaški plan Novog Sada i zagušili rad gradske uprave

Čitajte Luftiku na Google vestima

50 Shares
Share via
Copy link