Magazin Novi Sad

Raduj se uspavani Novi Sade, dobićeš Galens na vodi i veslačku stazu

novi-sad-na-vodi-brodogradi
Foto: Narodna Stranka Novi Sad

Niz sumnjivih odluka, političke smene, kupovina, kašnjenje i isključivanje urbanista iz planiranja doveli su do završnog nacrta Generalnog urbanističkog plana Novi Sad 2030, skrojenog po meri jedne kompanije – Galens.

Na kraju, predlogom je sužena linija odbrane od poplava kako bi kompanija Galens mogla da sprovede svoj megalomenski projekat – “Novi Sad na vodi”. Brodogradilište je već u vlasništvu kompanije Galens, koja ga je, kao provereni i pouzdani SNS investitor, kupila pre par godina.

Nemali broj novosadskih naselja nema ni kanalizaciju, dok je za vlast očigledno važnija izgradnja veslačke staze i obaloutvrde oko brodogradilišta. No, ovim potezima Galens-u se potpuno čisti prostor da ozloglašeni kompleks izađe na priobalje, koje predstavlja kuriozitet u smislu privatnog vlasništva u Srbiji, gde se maltene sve može privatizovati.

Na jučerašnjoj panel debati o nacrtu Generalnog urbanističkog plana, na kojoj su učestvovali predstavnici JP „Urbanizam“ i Društva arhitekata Novog Sada – u razmeni mišljenja struke upravo je ova tačka bila sporna.

– Gotovo nas vređa kada nama govorite da sve to radite zbog neke veslačke staze, za koju nikada nije napravljena ni ekonomska studija o njenoj isplativosti. Ne znate ni koliko će koštati niti koliko će od nje grad prihodovati.

Ne postoji nikakav javni interes da brodogradilište bude novi stambeno poslovni projekat, niti postoje demografski parametri da postoji potreba za novim stanovima. Uvredljivo je da nam uporno govorite da to radimo zbog veslačke staze i da zbog toga pomeramo obaloutvrdu oko brodogradilišta – rekao je gradskim urbanistima arhitekta Slobodan Jović.

Predsednik DaNS Miljan Cvijetić, takođe je tražio od urbanista da pojasne koji je interes Novosađana da se zaduže, da bi Grad investirao u ovaj projekat koji će doneti benefit samo određenom broju građana.

Uprkos tome što o tome zvaničnici ne govore, jasno je da će izgradnja nove obaloutvrde i veslačke staze koštati desetine miliona evra.

Istovremeno, u Novom Sadu postoje čitava naselja u kojima još uvek nedostaju stotine kilometara kanalizacije, vodovoda, asfalta. Iz ove namere proizilazi, kako je rečeno u debati, da u ovom delu GUP nije vođen javnim interesom, već interesom investitora.

U nameri da negiraju ovu činjenicu, predstavnici “Urbanizma” su izjavili kako grad neće finansirati deo obaloutvrde oko privatne parcele, već da će taj deo finasirati privatni investitor, odnosno Galens.

– Omogućiti investitoru da menja liniju obaloutvrde jer tu ima parcelu bi bilo isto kao da dozvolite privatnom investitoru da izgradi sebu bulevar u gradu – rekao je Jović i dodao da ne zna da li je to uopšte zakonski moguće .

Braneći GUP, direktor “Urbanizma” Dušan Miladinović je rekao da ne zna koliko će koštati izgradnja, niti koliko će Grad njome prihodovati, ali je istakao da će time Novi Sad dobiti novu bezbednu gradsku plažu sa čistijom vodom.

– Nova plaža, marina i veslačka staza će biti veliki potencijal, ali ne znam koliki će biti prihodi. Staza nije tu samo zbog veslača i kajakaša, već će moći da je koriste svi u svako doba godine, i kupači i amateri, a na njoj će se održavati i sportski događaji lokalnog i međunarodnog karaktera – kazao je Miladinović, napomenuvši da će nova staza uticati i na razvoj sporta.

Iz kompanije Galens su još prošle godine poručili da su oni spremni za projekat „Novi Sad na vodi“, čim se steknu zakonski uslovi.

– U budućnosti, kada se za to steknu zakonski uslovi i ako bude struka dala „zeleno svetlo“, na prostoru „Brodogradilišta“ planiramo izgradnju najmodernijeg, humanog stambeno-poslovnog kompleksa, po ugledu na evropska uređena brodogradilišta pretvorena u nove omiljene gradske četvrti – rekli su iz kompanije Galens za 021 i dodali da bi taj prostor bio otvoren za sve građane, a prenosi Nova.rs.

Ukoliko predlog plana prođe javnu raspravu, odnosno Novosađani ostanu nezainteresovani na pomeranje nasipa na kritičnoj deonici Dunava, Novi Sad će prvi put u istoriji dobiti Plan grada skrojen prema predatorskom kapitalu.

Generalni urbanistički plan bi se već polovinom marta trebao naći pred gradskim odbornicima, kada će se i zvanično saznati da li će „zeleno svetlo“ za Galens u Novom Sadu ikada biti ugašeno.

Imajući u vidu da je parlament faktički jednostranački, teško je poverovati u tako nešto.

Izvor: Nova.rs

Poziv Novosađanima na današnji skup “Reci Ne Generalnom urbanističkom planu”

202 Shares
202 Shares
Share via
Copy link