Novi Sad

Vlasnika Galensa uvredila reč „tajkun“, aktivistkinja iz Novog Sada mora da mu plati 70.000 dinara

Dragana Arsić
Foto: N1

Ekološka aktivistkinja Dragana Arsić pravosnažo je osuđena na 70.000 dinara odštete vlasniku investitorske imperije Galens Nebojši Petriću zbog povrede časti i ugleda. Prema mišljenju Apelacionog suda, Arsićeva je uvredila investirora jer ga je nazvala “tajkunom”, čime ga je, po presudi, uvredila i nanelu duševnu bol.

Sporu je prethodila borba ekoloških aktivista da onemoguće Petriću, čija je supruga u poslednjih par godina postala vlasnica više od 300 parcela po Fruškoj gori, da nezakonito postavlja ograde po nacionalnom parku.

Pravosnažna presuda je, paradoksalno, potvrdila nepravilnosti Petrićevih radnji, ali je ujedno procenjeno i da mu je povređena čast što je nazvan “tajkunom”.

– Neverovatan je apsurd da budem osuđena zbog termina koji je više od 30 godina u upotrebi u javnom dijalogu Srbije, dok se u svetu ovaj anglosaksonski termin koristi vekovima – kaže Arsićeva za Nova.rs, dodajući da je stekla utisak da je Apelacioni sud ovakvom presudom hteo da “bar nekim delom” presudi u Petrićevu korist.

– U obrazloženju presude čak 90 posto navoda ide u našu korist, gde je sud jasno pokazao da je ograđivanje bilo nezakonito i da su aktivisti imali pravo da reaguju. Imam utisak da je Apelacioni sud prosto tražio da se “uhvati” za nešto, neki detalj koji bi išao u njegovu korist, pa su našli termin “tajkun – kaže Dragana, napominjući da se već 15 meseci nalazi na sudovima zbog sporova sa istim investitorom.

Trenutno očekuje ishod još jedne tužbe protiv nje lično, ali i dve kolektivne tužbe. Dragana je zajedno sa još jednim aktivistom od strane Petrića tužena i zbog oštećenja tuđe stvari, odnosno parčeta žice i katanca koje su aktivisti simbolično presekli upravo na toj nelegalno postavljenoj ogradi u Nacionalnom parku.

Takođe, njen advokat je podneo zahtev za reviziju postupka pred Vrhovnim sudom, dok su sugrađani i aktivisti krenuli u akciju prikupljanja novčane pomoći kako bi Galensu namirili duševni bol od 70.000 dinara.

Uprkos svemu, Arsićeva napominje da je slap tužbe i nelogičnost srpskog pravosuđa neće omesti da nastavi ekološku borbu protiv potpunog devastiranja i privatizacije Nacionalnog parka.

– Ova presuda nam je čak dala vetar u leđa, jer smo dobili potvrdu da su naše petnje i protesti legitimni i legalni – kaže Dragana za Nova.rs.

Novosađanka Dragana Arsić nominovana za međunarodnu nagradu za ljudska prava

Share via
Copy link