Novi Sad

Aktivisti: Privatno obezbeđenje Galensa u džipovima presreće građane na Fruškoj gori

„Društvo za održivu budućnost – Koraci“ objavilo je na svojoj Fejsbuk stranici da su u sredu kod izvora „Neven“ na Fruškoj gori „pripadnici privatnog obezbeđenja firme Galens presreli predsednika ovog društva Marka Oljaču i aktivistu Ekološkog fronta Novi Sad Petra Holika“.

Kako se navodi u saopštenju to se dogodilo dok su Oljača i Holik šetali javnim putem i planinarskim stazama u nacionalnim parku.

– Dva muškarca srednjih godina u Toyoti RAV 4…, očigledno u vlasništvu suvlasnice Galensa Sanje Petrić pokušali su zastrašiti aktiviste – tvrdi se u objavi i dodaje:

– Izvor „Neven“ i brdo Kesten su od ranije poznati javnosti zbog nezakonitog pregrađivanja i ograđivanja javnog puta i planinarskih staza u Nacionalnom parku Fruška gora, a sve po nezakonitom rešenju o postavljanju ograde koje je izdao Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Nakon kraće rasprave sa pripadnicima obezbeđenja, pišu „Koraci“, aktivisti su nastavili da hodaju padinom do brda Kesten, budući da je i taj javni put ograđen i nedostupan kako građanima tako i životinjama.

– Na povratku ka parkingu manastira Rakovac, ista lica sa istim automobilom su opet krenula ka aktivistima… Na kraju šumske staze, a ispred ulaza na posed gde bračni par Petrić gradi turistički kompleks od 8.000 m2 put je bio blokiran sa nekoliko automobila koji nisu bili tu kada su aktivisti krenuli ka izvoru Neven. Pored automobila, aktiviste je sačekala i policija koja je došla po prijavi građana, odnosno radnika privatnog obezbeđenja firme Galens kako bi ih legitimisala i upozorila da je fotografisanje privatnog poseda krivično delo – stoji u saopštenju.

Građani i aktivisti se brinu i pitaju „zašto ih u NP Fruška gora presreće i zastrašuje privatno obezbeđenje Nebojše i Sanje Petrić dok im policija pruža asistenciju i podršku?“

– Po kom osnovu policija legitimiše građane dok šetaju javnim putem i planinarskom stazom i tom prilikom im daje netačne informacije koje za cilj imaju takođe zastrašivanje i maltretiranje građana kao što se to desilo danas kada su policajci aktivistima rekli kako je fotografisanje privatnih poseda krivično delo, što je netačno? Zašto policija nije reagovala što se motorno vozilo protivzakonito kreće šumom, a pritom su negirali da su pomenuti džip videli kako silazi sa šumske staze, budući da je isto vozilo na drugi put izašlo sve minut pre aktivista? Takođe, pitamo MUP zašto ne štiti ustavno pravo građana na slobodu kretanja, koje je u ovom slučaju garantovano i članom 58. i 59. Zakona o zaštiti prirode – pitaju članovi društva „Koraci“.

Takođe, njih zanima „zašto policija ne štiti prava građana, već interese privatne firme? Zašto čuvari NP Fruška gora ne rade svoj posao i ne sprovodi zakone za koje su nadležni?“

– Ovo je prvi put da šetače Fruškom gorom neko presreće, zastrašuje i da ih policija legitimiše. Osim što nas pomenuti incident zabrinjava, pitamo se da li to znači da će privatno obezbeđenje firme Galens i policija sve šetače i turiste dok šetaju sa porodicom i decom po Fruškoj gori presretati i legitimisati – zabrinuti su aktivisti.

Oni podsećaju javnost i nadležne institucije da se bilo koji nacionalni park ne sme ograđivati, a da se preko svakog privatnog poseda mora obezbediti prohodnost ljudi i životinja i zahtevaju hitnu reakciju nadležnih inspekcija institucija, pre svega MUP-a.

Galens nominovan za Korporativnog siledžiju godine zbog SLAPP tužbi protiv eko aktivista

Izvor: Moj Novi Sad

102 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap